FORGOT YOUR DETAILS?

Egipat odložio pregovore o primirju u Gazi

by / Sunday, 26 October 2014 / Kategorija Vesti Svet

Jedan visoki egipatski diplomata rekao je da su zbog “vanrednog stanja na graničnom području između Egipta i Gaze” i zatvaranja graničnog prelaza Rafa prema pojasu Gaze indirektni pregovori između Izraela i palestinskih frakcija, planirani za sledeću nedelju, odloženi. On nije najavio novi datum nastavka pregovora. Pregovori su usredsređeni na očuvanje prekida vatre koji je stupio na snagu 26. avgusta nakon 50 dana rata u pojasu Gaze. Pregovori se takođe tiču otvaranja granica prema Egiptu i Izraelu.

Prekid vatre se ne narušava, a za obnovu Pojasa Gaze ključno je ublaženje ograničenja na uvoz građevinskog materijala, s obzirom da je desetine hiljada kuća uništeno ili ostećeno u sukobu.

Izrael želi bezbednosne aranžmane koji će osigurati da taj materijal ne koriste militanti Hamasa za obnovu tunela prokopanih ispod granice za napade na Izraelce, niti za proizvodnju raketa.

<!—->

U ratu je ubijeno skoro 2.200 Palestinaca, uglavnom civila. Na izraelskoj strani poginulo je 67 vojnika i 6 civala. Za napad u petak nijedna organizacija nije preuzela odgovornost.

Odgovornost za slične napade preuzeo je Ansar Bajt al – Makdis najaktivniji među grupama džihadista na Sinaju. Egipat je ranije optuživao Hamas da pomaže islamističke naoružane organizacije na Sinaju, što je ta organizacija poricala.

Portparol Hamasa u pojasu Gaza rekao je da su hamasovci protiv prolivanja egipatske krvi i da toj zemlji žele bezbednost i stabilnost. On je potvrdio da je Egipat informisao Hamas da se neće pregovorati, kako je planirano u ponedeljak, preneo je Rojters.

Jedan izraelski zvaničnik reako je da Izrael još nije obavešten.

Share Button
TOP