FORGOT YOUR DETAILS?

Oko 10.00 posetilaca u Babušnici

Veliki broj gostiju i ljubitelja tradicionalne kuhinje okupila je ovogodišnja Vurdijada , koja se po prvi put održala na otvorenom, a posetioci su mogli da uživaju u degustaciji vurde i drugih autentičnih jela ovog kraja, kao i da kupe proizod po kome je Babušnica postala poznata. Iz Opštine najavljuju veća izdvajanja za poljoprivredu, kako bi što više ljudi počelo da proizvodi vurdu koja bi mogla da dobije i geografsko poreklo.

Tagged under: , ,

Povodom obeležavanja Dana italijanske savremene umetnosti u Srbiji, u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu 31. oktobra u 18:30h biće otvorena međunarodna izložba „Homo Interior“. Postavka će se sastojati od dela trojice umetnika: Nikole Samorija (Italija), Radenka Milaka (Bosna i Hercegovina) i Dragana Zdravkovića (Srbija). Kustoskinja je Ksenija Samardžija. Izložba će trajati do 30. novembra. Ulaz je slobodan.Izložba „Homo Interior“ povezuje tri različita vizuelna promišljanja, u jedinstvenu postavku. Radovi umetnika koji potiču iz različitih sredina koje su određene tradicijom i geografski bliske, međusobno su povezani kroz intuitivno razumevanje klasičnog slikarskog jezika. Izložba u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu zadržava latinski naziv koji ne zahteva prevod, a koji se istovremeno smatra i mrtvim i univerzalnim, poručuju organizatori.

Novi album pirotskog pijaniste

nedelja, 21 oktobar 2018 by
Mladi umetnik snimio 2 albuma u humanitarne svrhe

Mladi pirotski pijanista sa trenutnim prebivalištem u Švajcarskoj Nikola Pešić izdao je svoj novi album pod nazivom “East – west” koji predstavlja umetnikov preobražaj prilikom migracije sa istoka na zapad Evrope.

naivna umetnost

Više od 50 radova rodonačelnika naivne umetnosti moći će da vide i Nišlije na izložbi koja prikazuje uglavnom život i rad u seoskoj sredini, a otvaranje je u subotu 20. oktobra od 19 sati, u Oficirskom domu.

Tagged under: ,
Ilija Šaula

Publika u Nišu imaće priliku da u sredu 17. oktobra čuje više o romanu „Midar“ književnika Ilije Šaule, koji živi i stvara u Sjedinjenim Američkim Državama. Promocija će biti održana u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“, a počinje u 19 sati.

Tagged under: ,

На то је недавно упозорила европска повереница за индустрију Елзбјета Бјенковска. “Извоз би значио пребацивање проблема квалитета ваздуха са запада на исток”, истакла је она. Бугарска је, рецимо, прошле године из земаља ЕУ увезла више од 100.000 половних аутомобила, од чега више од трећине дизелаша. “Треба јасно одредити што ће бити с истрошеним и слабо […]

Oficirski dom

Porodična sećanja i druga svedočanstva o oslobođenju Srbije u jesen 1918. godine, deo su izložbe „Naša istorija, naša sećanja“, koja je iz Pirota „doputovala“ u Niš, a biće otvorena u subotu 20. oktobra u Oficirskom domu.

Tagged under:

Како преноси портал IntelliNews Мађарској је купљено злато физички испоручено у првој половини октобра. МНБ није открила колико је платила 2.300 златних полуга, али је цена једне унце злата на светском тржишту износила између 1.190 и 1.230 долара почетком овог месеца када је мађарска централна банка обавила прву куповину злата од 1986. године. Мађарске резерве […]

Zdravko Šotra: Neponovljiva Milena

subota, 20 oktobar 2018 by

Kad sam pobrojao sve ono na čemu smo sarađivali, shvatio sam da sam srećnik kome su se za to ukazivale prilike više nego ijednom drugom kolegi na čitavom ovom prostoru.

Uvek se Milena Dravić trudila da u inostranstvu prezentuje i neka obeležja ovdašnje tradicije. Na uručenju nagrade u Kanu 1980. veliku je pažnju privukla i njena haljina.

Tagged under: , ,

Наводно, амерички радари нису били у могућности да открију непријатеља због грешке на софтверу. Нису билу у стању да детектују потенцијални пожар, али ни присуство подморнице, пишу светски медији. Шест од 36 хеликоптера АХ-64Е из Јужне Кореје, купљених од САД, који су опермљени противпожарним системима проивођача Локид Мартин, током оперативних тестова ваздушног удара имало је […]

Milena Dravić biće sahranjena danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju pored svog voljenog supruga Dragana Nikolića.

TOP