FORGOT YOUR DETAILS?

Laku noć, deco!

by / ponedeljak, 08 oktobar 2018 / Kategorija Vesti Pescanik
dečiji tobogan u parku

Foto: Predrag Trokicić

Već tri godine u Sloveniji radi medijski konglomerat (tv kanal, tri časopisa, e-časopis, mreža od nekih 19 radio stanica i veći broj internetskih portala). Posle prvobitnih finansijskih nevolja, ovaj aparat živi na solidnoj novčanoj podlozi iz Mađarske, odnosno Orbanovih prijatelja-tajkuna. Tako se može razumeti zašto je u Sloveniji započela akcija klevetanja Šoroša, čijih ureda tu nema već petnaestak godina… Medijski konglomerat koji je sam Janez Janša, prvi vlasnik, nazvao „imperijom“ neguje gebelsovsku propagandu u eponimskom obliku – sa lažima, podmetanjem, beskonačnim ponavljanjem i ostalim što je dobro proučeno od objavljivanja Gebelsovih dnevnika nekoliko godina posle 2. svetskog rata. Kako u regionalnim okvirima ima vrlo malo zanimanja za Sloveniju proces je naprosto nepoznat, premda ima mnogo sličnosti sa paralelnim procesima: istorijski revizionizam, desni konzervativizam, govor mržnje, pozivanje na „slobodu izražavanja“ i slično. Možda je uistinu smisleno ukazati na najnoviji i najekstremniji primer, ali dno je nepredvidljivo daleko…

Časopis Demokracija je upravo objavio konkurs za dečiju bajku (za uzrast do deset godina). Među uslovima su i sledeći:

– Bajka treba da se bavi opasnostima koje donose multikulturalnost i ilegalne migracije.

– Bajka mora da osnažuje nacionalnu svest i da u deci budi patriotizam i pripadnost tradicionalnoj porodici koja je temelj i branik slovenstva.

– Bajka mora imati pozitivne junake (dete, roditelje, porodicu) i negativne junake.

– Bajka mora da se završi srećno ili da bar daje nadu da će pravda i istina, kao i nacionalna svest, patriotizam i porodica na kraju uvek pobediti.

– Glavni junaci mogu biti uzeti i iz postojeće slovenačke dečije literature i bajki, tako da u novoj avanturi zažive u skladu sa patriotskim i porodičnim vrednostima – recimo u smislu: Kekec ide na Kupu da brani granicu. Događaji se mogu postaviti u vreme nekog od slovenačkih praznika (Božić, Uskrs).

– Bajka ili slikovnica može za glavne likove imati i životinje sa ljudskim osobinama, pri čemu pozitivne junake predstavljaju domaće životinjske vrste, a nametljivce odnosno negativce tuđinska invazivna vrsta.

– Naglasak bi na kraju trebalo da bude na tome da je lepo živeti u tradicionalnoj porodici (tata, mama, deca) i okružen sunarodnicima/svojom vrstom.

Nekako istovremeno je prevedeno klasično delo slovenačke književnosti Maca papučarka Ele Peroci na arapski, a knjiga je izašla bilingvalno za decu izbeglice u Sloveniji. Nažalost, efekat uravnoteženosti nije postignut. Protiv strahote sa bajkama sastavljena je peticija Alternativne Akademije (nekadašnja Liberalna Akademija), a očekuje se da će se pridružiti još koja akademska, umetnička i humanitarna asocijacija. Koliko god bilo izazovno nije moguće spasti dušu smehom i pričama o lezbijskim žirafama koje iz zoološkog vrta izbacuju hrabri patriotski jazavci, niti kako se Kekec zacopa u zanosnu Sirijku (ili Sirijca) na zelenim obalama Kupe…

Peščanik.net, 08.10.2018.

The post Laku noć, deco! appeared first on Peščanik.

Izvor Vesti:: Laku noć, deco!

Share Button
TOP