FORGOT YOUR DETAILS?

Iako je Angela Merkel u jednom momentu nazvana „mati izbeglica“ zbog ohrabrujućih poruka koje je poslala migrantima sa Bliskog istoka, iz Berlina su u nedelju stigle potpuno drugačije poruke. Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer rekao je da kada se uvede sistem kvota za prihvat izbeglica oni neće moći da biraju u kojoj će zemlji EU živeti. Oglasio se i nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint, koji je oštro kritikovao „potpuni neuspeh“ EU u zaštiti svojih spoljnih granica i pozvao na primenu mera za zaustavljanje rekordnog priliva izbeglica.

„Nemačka i druge zapadne evropske sile treba da sarađuju sa Rusijom i SAD kako bi rešile krizu u Siriji“ rekla je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.

Tagged under: ,

Angela Merkel optužila je Rusiju da je intervencijom u Ukrajini narušila mir u Evropi koji je uspostavljen nakon Drugog svetskog rata i dodala da nema popuštanja sankcija dok Rusija ne promeni svoju politiku.

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je juče Grčku da mora da preuzme odgovornost za svoje dugove, uoči izbora u Grčkoj, čiji bi rezultati mogli da pokrenu novi talas krize u evrozoni.

Tagged under: ,

Nemački kancelar Angela Merkel izjavila je povodom zabrane antiislamskog skupa u Drezdenu, da je njena dužnost da zaštiti pravo na demonstracije u Nemačkoj, bez obzira na njihov povod. Merkelova je ponudila pomoć nemačkih saveznih službi, pošto je policija otkazala miting zakazan za ponedeljak u Drezdenu, navodeći kao razlog terorističku pretnju.

Tagged under: ,

Danas Marš solidarnosti u Parizu

nedelja, 11 januar 2015 by

Najviši funkcioneri EU i lideri evropskih zemalja učestvovaće danas u velikoj antiterorističkoj protestnoj šetnji u Parizu.

Maršu solidarnosti će prisustvovati nemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri Španije, Britanije, Turske i Italije, Marijano Rahoj, Dejvid Kameron, Ahmet Davutoglu i Mateo Renci.

Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je danas anti-islamske demonstracije održane u nekoliko proteklih nedelja i toj zemlji, ocenjujući da u Nemačkoj „nema mesta za podsticanje na mržnju i uvrede.

Tagged under: ,

„EU želi da ima dobre odnose sa Moskvom. I mi, sa naše strane, takođe želimo da imamo dobre, partnerske odnose sa Rusijom“, naglasila je nemačka kancelarka Angela Merkel odgovarajući na pitanje kako EU treba da reaguje na činjenicu da Rusija utiče na Mađarsku, Tursku i Srbiju i kako bi Zapad mogao da ograniči ruski uticaj.

Tagged under: , ,

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, u govoru na kongresu svoje konzervativne stranke CDU u Kelnu, da je moguće diplomatsko rešenje ukrajinske krize.

Vladimir Putin i Rusija ponovo pokušavaju da se vrate na zapadni Balkan, a u tome pokušava da ih spreči Angela Merkel, glavni je zaključak vodećih zapadnih listova. Mediji poslednjih dana pokazuju neuobičajeno izražen interes za Balkan, a naročiti akcenat stavljen je na Srbiju.

Tagged under: , , ,
TOP