FORGOT YOUR DETAILS?

Dok je na nivou EU nastavljen rast izvoza i uvoza izvan zemalja članica, doduše, nižom dinamikom nego prošle godine, podaci o robnoj razmeni otkrivaju da Hrvatska više nije među članicama kod kojih se beleži najveći rast izvoza.

Tagged under: ,
Beogradu stigla nova poruka iz Berlina

Politika proširenja nije za neke članice EU popularna tema, ali da će svakako pojedinačni napredak država u procesu biti vrednovan.

To je srpskoj ministarki zaduženoj za evropske integracije Jadranki Joksimović rekao član odbora nemačkog Bundestaga za odnose sa EU Manuel Saracin.

opstina pantelej

Nakon saradnje sa Bugarima, moguće je da će opština Pantelej za novac iz EU fondova kroz projekte prekogranične saradnje zajednički konkurisati sa rumunskim partnerima, saopštili su ove niške gradske opštine nakon sastanka sa rukovodstvom Bukurešta.

Tagged under: , ,
opstina pantelej

Nakon saradnje sa Bugarima, moguće je da će opština Pantelej za novac iz EU fondova kroz projekte prekogranične saradnje zajednički konkurisati sa rumunskim partnerima, saopštili su ove niške gradske opštine nakon sastanka sa rukovodstvom Bukurešta.

Tagged under: , ,

Ako je Evropskoj uniji ključan samo odnos prema kosmetskom problemu i ako postavlja uslove za koje zna da neće biti ispunjeni i traži opravdanje da Srbija ne bude njen član, onda treba razmisliti o promeni prioriteta naše spoljne politike, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin komentarišući izjavu šefa delegacije EU u Srbiji, Sema Fabricija da je odnos prema KiM ključni uslov za ulazak Srbije u EU.

srđan majstorović

Evropska unija će se širiti, smatra predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović, ali će se, dodaje, takva politika voditi “ispod radara”. Najveći problem je, rekao je Majstorović u emisiji FoNeta „Kvaka 23“, to što zemlje zapadnog Balkana nisu iskreno posvećene reformama.

Godine kaskanja za Evropom

ponedeljak, 21 maj 2018 by

Majski Samit Evropske unije u Sofiji označio je i 15 godina od čuvene Solunske deklaracije kojom se EU 2003. godine saglasila da Zapadni Balkan postane deo Evropske unije. Od tada do danas tu priliku je istinski iskoristila samo Hrvatska koja je 2013. postala punopravna članica Unije. Sve ostale zemlje i dalje kaskaju na tom putu.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da EU, nakon ponovno uvedenih američkih sancija Teheranu zbog iranskog nuklearnog programa, mora da zaštiti kompanije iz Unije koje posluju s Iranom.

Tagged under: ,

U Nacionalnoj palati kulture u Sofiji, danas se održava samit Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, na kome će se razmatrati dalje mere za približavanja jugoistočne Evrope Uniji.

invalidska kolica

Kako su osobe sa invaliditetom predstavljene u medijima, da li su na gradskim i opštinskim konkursima za informisanje zastupljene teme koje ih se direktno tiču i da li su i koliko sadržaji u niškim medijima prilagođeni osobama sa invaliditetom, zainteresovani će moći da čuju na Gradskom forumu u EU info kutku. Forum je zakazan za sredu 16. maja, od 13 sati.

Tagged under: , ,

Balvani

sreda, 16 maj 2018 by
Foto: Damir Romanov

Foto: Damir Romanov

Šta to znači kada Vučić kaže da je jedina prava prepreka na putu Srbije ka EU – Kosovo? Da li to, recimo, znači da je Srbija u svemu ostalom ispunila uslove za članstvo u EU (ispunjavanje uslova je, inače, daleko precizniji opis pridruživanja od nejasne metafore kretanja po putu), ali se to iz EU-a ne vidi zbog Kosova? Ili – sve drugo je zapravo nebitno i za nas i za EU, izuzev samog Kosova pa je zato Kosovo jedina takozvana prepreka na takozvanom putu? Ni jedno ni drugo očigledno nije tačno, a neko treće smisleno značenje iz dvostruke metafore puta i prepreke nije lako izvući, iz čega bi se onda, opet, moglo zaključiti da Vučić izgovara besmislice – i o EU, i o Kosovu, i inače.

Iako tačan, bio bi to brzoplet zaključak. Iz metafora Kosova kao prepreke i pridruživanja EU kao puta može se zaključiti još ponešto. Prvo, u domaćoj političkoj tradiciji nešto više od dve i po decenije jasno se izdvaja struja kojoj nisu strane – da to tako kažemo – prepreke na putu kao instrumenti politike. Toj struji nedvosmisleno pripadaju stari radikali, kao i novi s Vučićem na čelu. Nazovimo je „balvan strujom“. Podsetimo se, nekada, na početku devedesetih, prepreke su se nazivale i barikadama, a sastojale su se mahom od balvana. Balvani na putu slali su jasnu političku poruku da oko spornih pitanja nema dogovora te da će se ta pitanja rešavati silom, to jest primenom prava jačeg.

Sećamo se i kako se sve završilo – epohalnim moralnim i vojnim porazima. Kada neko danas vidi Kosovo kao prepreku na putu, to dakle možemo tumačiti i preko analogije s devedesetima, tim pre što postoji jasan kontinuitet između ondašnjih i današnjih aktera s preprekama, koliko god se oni trudili da nas uvere u suprotno. Ti, jedni te isti akteri politiku i dogovaranje shvataju kao lukavo, a ako tako ne ide, onda nasilno nametanje i ispunjavanje vlastitih želja i potreba bez obzira na želje i potrebe drugih, a pogotovo bez obzira na jednaka prava koja bi morali uživati i jedni i drugi i koja bi morala biti obavezujuća i za jedne i za druge.

Drugim rečima, i dalje je kod njih na delu shvatanje politike kao realizacije prava jačeg. Jedino što ovaj put Vučić i njegovi poslušnici ne vide sebe kao jače, a sitna lukavstva i trikovi im izgleda više ne prolaze. Ako su nekada oni postavljali prepreke, to jest barikade i balvane po putevima nekadašnje zajedničke države, uvereni da će silom uzeti ono što im ne pripada, danas se žale što je tobože neko drugi njima postavio prepreku i hoće da im uzme ono za šta oni pogrešno veruju da je isključivo njihovo. Tvrdoglavo nepristajanje na politiku kao dogovaranje uz poštovanje jednakih i obavezujućih prava za sve, te strasna privrženost pravu jačeg – konstanta je u poimanju sveta „balvan struje“ domaće politike.

Prave politike tu zapravo onda i nema. Postoje samo pobednici i poraženi. Ovo stoji iza upotrebe reči „prepreka“: pošto se ne može dobiti ono za šta se neopravdano veruje da pripada isključivo nama, potencijalni dogovor unapred se predstavlja kao poraz i time u stvari odbacuje ili preventivno delegitimiše. Što nas dalje vodi ka drugom smislu metafora puta i prepreke: videti Kosovo kao prepreku na putu znači osloboditi sebe od odgovornosti za to što je Kosovo problem. A Kosovo je problem jer smo ga „mi“ („mi“ ovde stoji za članove političke zajednice koja sebe naziva Srbijom; kažem „mi“ jer se ova politika vodi sa „našim“ pristankom i stoga u „naše“ ime; pod pristankom ovde podrazumevam i nedovoljno snažan otpor) takvim napravili.

To nije prepreka koju je neko postavio pred „nas“ na putu do cilja kome navodno težimo. „Mi“ smo postavili tu prepreku, sasvim u skladu s balvanima iz devedesetih, jer do cilja – pristojnog, civilizovanog društva – u stvari ne želimo ni da stignemo. Sve to znači da su metafore puta i prepreke nešto poput sitnih lukavosti (podmuklosti bi bila prava reč) kojima se hoće zavarati druga strana (ko god da se na njoj nalazi – Albanci ili EU, svejedno je) – dakle, verbalni balvani na putu.

Peščanik.net, 16.05.2018.

The post Balvani appeared first on Peščanik.

invalidska kolica

Kako su osobe sa invaliditetom predstavljene u medijima, da li su na gradskim i opštinskim konkursima za informisanje zastupljene teme koje ih se direktno tiču i da li su i koliko sadržaji u niškim medijima prilagođeni osobama sa invaliditetom, zainteresovani će moći da čuju na Gradskom forumu u EU info kutku. Forum je zakazan za sredu 16. maja, od 13 sati.

Tagged under: , ,
TOP