FORGOT YOUR DETAILS?

Šef Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da je razgovarao sa britanskim premijerom Terezom Mej kako bi pripremili jasnu poruku EU za samit naredne sedmice, a u vezi sa trovanjem bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala.

Austriji će, tokom predsedavanja EU, u drugoj polovini ove godine jedan od prioriteta biti i Zapadni Balkan. Kurc: Približiti Beograd i Prištinu.

Kako je ocenio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, stavljanje Zapadnog Balkana na agendu da je nadu da će zvaničan Beč dati doprinos približavanju Beograda i Prištine.

Rakiju, najviše šljivovicu, solidno proizvodimo i obilno pijemo, ali je, kako pokazuje statistika, izvozimo više nego simbolično. Razlog su objektivni problemi, ali i zablude domaćih proizvođača koji traže cenu za domaću rakiju i tri puta veću od američkog viskija.

Tagged under: ,

Ono što bi više trebalo da brine EU od razmetanja nuklearnim oružjem jeste ogromna konvencionalna sila Rusije koja se razvija na Baltiku, piše „Ekonomist“.

Kako list navodi, Putin je svojim godišnjim obraćanjem naciji i govorom o nuklearnoj raketi neograničenog dometa, koja garantovano može da izbegne američku protivvazdušnu odbranu, dobio naslovnice koje je želeo, iako „nema ničeg novog u tome da Rusija može da uništi SAD nuklearnim oružjem, kao ni naznaka da će se nešto promeniti na tom frontu“.

Tagged under: , ,

SAD, Rusija, EU, Japan i Kanada dogovorili se da u narednoj deceniji započnu program izgradnje Mesečeve kružne stanice „Kapije“

Tagged under: , , ,

Visoki komesar UNHCR Antonio Gutereš zatražio je u Evropskom parlamentu da se Srbiji uputi hitna pomoć u zbrinjavanju izbeglica na granici sa Mađarskom.

On je sugerisao da EU odmah preusmeri programe ze zbrinjavanje i raseljavanje izbeglica koji su bili namenjeni Mađarskoj ka Srbiji, imajući u vidu da je Mađarska te programe odbila da prihvati.

Tagged under:

Iako je Angela Merkel u jednom momentu nazvana „mati izbeglica“ zbog ohrabrujućih poruka koje je poslala migrantima sa Bliskog istoka, iz Berlina su u nedelju stigle potpuno drugačije poruke. Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer rekao je da kada se uvede sistem kvota za prihvat izbeglica oni neće moći da biraju u kojoj će zemlji EU živeti. Oglasio se i nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint, koji je oštro kritikovao „potpuni neuspeh“ EU u zaštiti svojih spoljnih granica i pozvao na primenu mera za zaustavljanje rekordnog priliva izbeglica.

Francuska je danas pozvala sve zemlje Evropske unije da u potpunosti poštuju pravila šengenske zone, pošto je Nemačka saopštila da uvodi privremenu kontrolu na granicama zbog rekordnog broja pristiglih izbeglica.

Tagged under: ,

Izbori u Grčkoj prete Uniji?

subota, 24 januar 2015 by

I u drugim zemljama EU poslednjih meseci formirano je nekoliko pokreta koji se suprotstavljaju strogim merama štednje, a ako bi u Grčkoj takva opcija došla na vlast, to bi moglo i njima da da vetar u leđa

Tagged under: , ,

Visoki predstavnici EU doći će i u Srbiju, a pre svega u oblast Sandžaka, kako bi razgovarali o borbi protiv islamista, koji iz ovog regiona ilegalno prolaze u Uniju

Tagged under: ,

Ministri spoljnih poslova EU isključili su u ponedeljak u Briselu bilo kakvo trenutno ublažavanje sankcija Rusiji dok i dalje besne borbe u istočnoj Ukrajini, uprkos bojaznima zbog njihovih ekonomskih posledica.

Tagged under: ,

„EP poziva Srbiju da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući svoju politiku prema Rusiji“, navedeno je u nacrtu predloga rezolucije koji je sačinio izvestilac Mekalister.

U tekstu stoji da EP pozdavlja predsedavanje Srbije OEBS-om i njene prioritete, napominjući da je Srbija voljna da podrži sve napore za rešavanje postojećih sukoba mirnim putem.

Kada je reč o odnosima srpske vlade sa susednim zemljama, u izveštaju piše da „EP ceni konstruktivan pristup koji je omogućio znatan napredak u ostvarivanju regionalne saradnje i bližih odnosa sa EU“, pozdravljajući i sastanak srpskog i albanskog premijera u Beogradu 10. novembra.

<!—->

U tekstu je pohvaljen rad regulatornih tela i njihov doprinos poboljšanju pravnog okvira i višem nivou odgovornosti državnih institucija, uz isticanje da njihove preporuke moraju da se slede, a njihova nezavisnost da se poštuje.

Pozdravljena je i odluka Vlade Srbije da omogući organizovanje parade ponosa koja je održana 28. septembra bez većih incidenata, kao i donošenje smernica za uključivanje civilnog društva u proces izrade zakona.

„EP pozdravlja snažan politički podsticaj borbi protiv korupcije i ističe da pravosudna reforma mora da bude nastavljena, kako bi bila zagarantovana potpuna nezavisnost i nepristrasnost sudija i tužilaca“, kaže se u nacrtu.

Pozdravljeno je i donošenje zakona o javnom informisanju i medijima i upućen je poziv za njihovo sprovođenje, ali je izražena zabrinutost zbog „sve gorih uslova za potpuno ostvarivanje slobode izražavanja u Srbiji i zbog pretnji novinarima“.

Od Vlade se zahteva i da uvede potpunu transparentnost u pogledu vlasništva u medijima.

EP pozdravlja i reformu javnog sektora i podstiče srpske vlasti da sprovedu strukturne reforme kako bi se popravila klima za investiranje, smanjila stopa nezaposlenosti i siromaštva, kao i da bi se postigla fiskalna konsolidacija.

Vlasti u Srbiji pozvane su da pojačaju napore na usklađivanju zakonodavstva u oblasti energetike sa tekovinama EU kako bi se što pre postiglo razdvajanje u gasnom sektoru i restruktuiranje javnog preduzeća za gas.

EP pozdravlja i prvi sporazum o načelima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, podstiče na nastavak započetog dijaloga, ocenjujući da poglavlje 35 treba da bude otvoreno na samom početku pregovora o pridruživanju Srbije EU.

U nacrtu je izražena zabrinutost što je većina zakona donesena po hitnoj proceduri, zbog čega nije uvek bilo moguće da se obave savetovanja sa svim zainteresovanim stranama.

Pozdravljena je posvećenost vlade evropskim integracijama, a Srbija je pozvana da se pridruži Mehanizmu civilne zaštite EU posle majskih poplava koje su nanele veliku štetu.

U prvom predlogu izveštaja o napretku, koji je Mekalister sačinio otkako je u novembru prošle godine imenovan za izvestioca, pozdravljen je zvanični početak pregovora o pridruživanju EU koji su otvoreni 21. januara prošle godine međuvladinom konferencijom u Briselu.

Nakon predstavljanja izveštaja, članovi Spoljnopolitičkog komiteta će dobiti priliku da predlože amandmane, a dokument će nakon još jednog kruga rasprave biti usvojen u vidu rezolucije na plenarnom zasedanju EP u martu.

Tagged under: , , , ,
TOP