FORGOT YOUR DETAILS?

Britanska vlada preživela je pokušaj konzervativnih poslanika, naklonjenih EU, da promene njenu trgovinsku strategiju posle Bregzita.

Tagged under: ,
Tanjug, Tanja Valić
Tanjug, Tanja Valić

Tokom ove radne posete, Vučić će sa Makronom razgovarati o bilateralnim odnosima, naročito o ekonomskoj saradnji dveju zemalja, zatim o situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na dijalog Beograda i Prištine, kao i o evropskim integracijama Srbije, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Po završetku susreta biće održan radni ručak, koji Makron priređuje za Vučića u Jelisejskoj palati, nakon kojeg je predviđeno obraćanje dvojice predsednika, navedeno je u saopštenju.

Današnja poseta odigrava se u delikatnom političkom trenutku, dan pre nove runde briselskog dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije izjavio je ranije da mnogo očekuje od razgovora sa predsednikom Makronom. „Mislim da je taj susret veoma važan za Srbiju. Nismo imali takvu komunikaciju u prethodnom periodu sa više francuskih predsednika i njihovih srpskih kolega. Poslednja poseta, i to kratka, datira pre više od 15 godina, kada je Žak Širak posetio Beograd“, rekao je on.

Vučić je kazao da će najpre sa Makronom imati razgovore u četiri oka, gde će sa njim razmeniti mišljenje o regionalnim pitanjima, pre svega o Kosovu i Metohiji, ali i o bilateralnim odnosima, uključujući i investicije, kao i da će potom razgovori biti nastavljeni sa delegacijama.

Uoči posete srpskog predsednika Francuskoj, ambasador te zemlje u Srbiji Frederik Mondolini za Tanjug je rekao da će Francuska imati bar tri važne poruke – razvijanje bilateralanih odnosa, podršku Francuske Srbiji na evropskom putu i obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine.

Kad je reč o proširenju bilateralnih odnosa, francuski ambasador kaže da to znači na ekonomskom, političkom i kulturnom planu, te posebno ističe da se to događa u godini kad se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Ponovio je da Francuska snažno podržava Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, uz opasku da i EU treba da se reformiše, a kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, rekao je da se nada da će obnovljeni dijalog doneti rezultat i napredak ka normalizaciji odnosa.

VAŠINGTON – SAD su odbacile zahtev Evropske unije da se na neke od njenih ključnih firmi ne primenjuju sankcije koje su Amerikanci uveli za kompanije koje posluju sa Iranom.

Tagged under: ,
Britanski izveštaj: Nećemo stići standard EU za 50 godina

Srbiji i državama Zapadnog Balkana biće potrebno 50 ili 60 godina da dostignu životni standard EU, navodi se u izveštaju britanskog Komiteta za spoljne poslove.

Taj izveštaj, koji objavjuje „Blic“, prezentovan je uoči nedavnog Samita u Londonu, a njegova suština je da je perspektiva šest zemalja Zapadnog Balkana, kada je reč o članstvu u EU, prilično sumorna. Među brojnim preprekama se, osim „hronične ekonomske stagnacije“ pominju i konstantni bilateralni sporovi i etnički konflikti.

SAD su odbacile zahtev Evropske unije da se na neke od njenih ključnih firmi ne primenjuju sankcije koje su Amerikanci uveli za kompanije koje posluju sa Iranom.

Tagged under: ,

Orban: EU da UKINE sankcije Rusiji

nedelja, 15 jul 2018 by

Mađarski premijer Viktor Orban je tokom današnjeg susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi osudio sankcije EU protiv Rusije.

Dva samita – dve vizije

nedelja, 15 jul 2018 by

U Sofiji je održan sedmi po redu „Samit 16+1“ koji okuplja Kinu i države centralnoistočne Evrope. Samo dva dana kasnije u Londonu je organizovan novi skup u okviru formata „Berlin plus“, smišljenom da bi se održala komunikacija između EU i „zapadnobalkanskih“ država.

Tagged under: , ,

Mogerini posetila Tripoli

subota, 14 jul 2018 by

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini posetila je danas Tripoli gde je ponovo otvorena diplomatska misija evropskog bloka.

Politika: Gradi se NATO baza na Sinjajevini?

Crnogorsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će na planini Sinjajevini sagraditi poligon za gađanje, uništavanje viška naoružanja i jednu vrstu NATO baze.

Međutim, budući da je opština Mojkovac, u kojoj se nalazi Sinjajevina, pre nekoliko godina dobila 300.000 evra od EU kako bi promovisala Sinjajevinu u regionalni park, Ministarstvo odbrane je zatražilo od opština kojima Sinjajevina pripada, da se izjasne o gradnji vojnih poligona na tom području, prenosi danas list „Politika“.

Tramp opet u svom stilu: Mej nije OK, Džonson je bolji

Američki predsednik Donald Tramp optužio je danas britansku premijerku Terezu Mej da je „uništila Bregzit“ i da će trgovati sa EU, a ne Britanijom.

Tramp je u intervjuu za britanski „San“ rekao da bi bilo kakav njen pokušaj da zadrži bliske odnose sa Evropskom unijom učinio malo verovatnim unosan trgovinski sporazum sa SAD. „Ako sklope takav sporazum, onda ćemo mi poslovati sa EU umesto da poslujemo sa Britanijom, tako da bi to verovatno uništilo dogovor“, rekao je Tramp.

Tagged under: , , ,

NATO namerava drastično da uprosti birokratiju kada je reč o premeštanju kopnenih trupa na teritoriji EU, sa ciljem da se umanji vreme koje je trenutno potrebno za dobijanje adekvatnih dozvola i u zamenu za to stvori svojevrsni „evropski vojni šengen“.

Tagged under: , ,
sem fabrici

Medijski sektor, kaže šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, mora da bude preobražen u skladu sa vrednostima EU. On je, gostujući u emisiji FoNeta “Kvaka 23” istakao da Vlada mora da shvati da je sloboda medija nužna u demokratskom društvu.

Tagged under: , ,
TOP