FORGOT YOUR DETAILS?

Foto:blic

Ovaj medij navodi da je ta nada Haradinaja zasnovana na razgovorima i planovima sa premijerom Albanije, Edijem Ramom.

Zeri podseća da je Haradinaj u jednom intervjuu ranije rekao da je, kada je putovao za Tiranu, pola sata čekao da uđe u Albaniju i pola sata da uđe na Kosovo.

Na konstataciju novinara da „u svim ostalim zemljama EU nema granica, te da su granice ostale samo ruševine prošlosti“ i pitanje šta će Priština uraditi da ih ukloni, Haradinaj je rekao da je sa premijerom Ramom i ostalim kolegama razgovarao o tome da se negde na prelasku iz jedne godine u drugu, ta granica otvori.

Na insistiranje novinara da kaže da li će to biti u novogodišnjoj noći, Haradinaj je rekao da se nada.

– Nadam se da hoćemo. Konačno. Biće kamera. Biće praćenja, ali neće biti fizičke prepreke, neće biti fizičkog prisustva kontrole – rekao je Haradina, preneo je portal Zeri.info.

Ako menjamo granice na Kosovu, biće nam opet potrebne vojničke čizme

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da je čak i sam razgovor o „pitanju granica Kosova“ opasan po stabilnost regiona, prenosi danas prištinski portal „Telegrafi“.

– Granice Kosova su uspostavljene (vojničkim) čizmama, a ne za stolovima i u pregovorima… Ako se one pomere, mnoge vojničke čizme sa obe strane biće ponovo potrebne – rekao je Haradinaj televiziji „Kljan“ sa sedištem u Tirani.

On je naveo da neće prihvatiti nikakav dogovor sa Beogradom koji podstiče „izmenu granica“ i da taj plan ne smatra ozbiljnim.

– Posle sve što se dogodilo, ne mogu da verujem da je predsednik Hašim Tači to smatrao ozbiljnim projektom. Mislim da je to deo njegove političke taktike – zaključio je Haradinaj.

Tagged under: , , ,

Umesto da nastavi sa finansiranjem pogranične agencije Evropske unije Fronteksa, EU bi trebalo da preusmeri novac ka pojedinačnim državama članicama kako bi one mogle da ojačaju svoje granice i zaštite se od nelegalne migracije, izjavili su danas premijeri Češke i Slovačke, Andrej Babiš i Peter Pelegrini.

Tagged under: , ,

Austrija i Nemačka se slažu da se mora učiniti sve što je moguće da bi se izbeglo da Britanija napusti Evropsku uniju bez trgovinskog sporazuma, izjavio je večeras austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Tagged under: ,

Đukanović „preti“ Evropskoj uniji

subota, 15 septembar 2018 by
Đukanović "preti" Evropskoj uniji

Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je da će Crna Gora preispitati odnose sa Evropskom unijom ako u Briselu počnu premišljanja o proširenju.

Odbacujući navode dela javnosti da je evroskeptik, Đukanović je rekao da EU doživljava kao privilegovanog partnera, ali da se to partnerstvo mora dokazivati obostrano, prenele su „Vijesti“.

Tagged under: , , ,

Poljska će blokirati sankcije Mađarskoj

četvrtak, 13 septembar 2018 by

Poljska je saopštila da će se usprotiviti eventualnim sankcijama bloka protiv Mađarske, koja je optužena za kršenje propisa EU u domenu demokratije.

Tagged under: ,

Evropski parlament izglasao je danas početak aktivacije člana 7 Ugovora o EU protiv Mađarske zbog njene antimigrantske politike.

Tagged under:

Karni guverner Banke Engleske do 2020.

utorak, 11 septembar 2018 by

Guverner Centralne banke Engleske, Mark Karni, pristao je danas da produži mandat za još šest meseci, tačnije do kraja januara 2020. godine, kako bi podržao britansku ekonomiju u mesecima kada Britanija sledeće godine izađe iz EU.

EU i SAD intenziviraju pregovore o trgovini

ponedeljak, 10 septembar 2018 by

Šefica Evropske unije za trgovinu Sesilija Malmstrem bila je danas u Briselu domaćin američkom kolegi Robertu Lajtizeru s kojim je, kako kaže, razgovarala o tome kako da se u bilateralnoj trgovini otklone prerpreke i što pre postignu konkretni rezultati.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je stigao u dvodnevnu posetu Kosovu i Metohiji koju je započeo obilaskom brane Gazivode i Zubinog Potoka. Potom je obišao Leposavić i okolna naselja, te se obratio privrednicima na biznis forumu koji se tamo održava. U večernjim satima se sastao sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Priština je inače prvo zabranila posetu Gazivodama, ali je, kako je saopštila, naposletku ipak dala dozvolu nakon pritisaka iz EU i SAD.

Tagged under: , ,

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se nalazi u dvodnevnoj poseti Kosovu. Predsednik je boravak na Kosovu i Metohiji započeo obilaskom brane Gazivode i Zubinog Potoka. On će potom obići Leposavić i okolna naselja a u večernjim satima će se sastati sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Priština je inače prvo zabranila posetu Gazivodama, ali je, po njihovom priznanju, na kraju dala dozvolu, a nakon pritisaka iz EU i SAD.

Tagged under: ,

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se nalazi u dvodnevnoj poseti Kosovu. Predsednik je boravak na Kosovu i Metohiji započeo obilaskom brane Gazivode i Zubinog Potoka. Vučić će se u večernjim satima sastati sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Priština je inače prvo zabranila posetu Gazivodama, ali je, po njihovom priznanju, na kraju dala dozvolu, a nakon pritisaka iz EU i SAD.

Tagged under: ,

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se nalazi u dvodnevnoj poseti Kosovu. Predsednik je boravak na Kosovu i Metohiji započeo obilaskom brane Gazivode i Zubinog Potoka. Vučić će se u večernjim satima sastati sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Priština je inače prvo zabranila posetu Gazivodama, ali je, po njihovom priznanju, na kraju dala dozvolu, a nakon pritisaka iz EU i SAD.

Tagged under: , ,
TOP