FORGOT YOUR DETAILS?

Vučić i suficit manipulacije

subota, 17 mart 2018 by
Corax

Ovo je treća godina zaredom da imamo suficit u budžetu. Nikad se to od Drugog svetskog rata nije desilo. To je juče, tj. u petak 16. marta, izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ni kraćih rečenica, ni većih neistina.

Doduše, tačno je da je državni budžet u užem smislu reči (dakle, ne računajući penzioni i zdravstveni fond) na kraju prošle godine imao višak od oko 34 milijarde dinara. Ali 2016. Republika je ostvarila manjak od (istina skromnih) osam milijardi, dok je 2015. deficit iznosio 115 milijardi dinara. Dakle – ni govora o „tri godine suficita“.
U stvari, iz konteksta se može naslutiti da je Vučić, govoreći o suficitu, u obzir uzeo ovu godinu, tj. njene prve mesece, kada su zaista ostvareni viškovi u državnoj kasi. Ali, ma kako bili dobri, januar i februar se nikako ne mogu uzeti kao „reper“ za celu godinu, tim pre što je budžetom za 2018. planiran deficit. Zna to sve Vučić, ali suficitu poriva za manipulacijom on više uopšte ne može da se odupre.

Isto važi i za tvrdnju, naravno ničim potkrepljenu, da tako dobre fiskalne rezultate Srbija nije imala nikada posle Drugog svetskog rata. I to je, dakle, „fejk njuz“. U socijalizmu je, naime – takav je bio taj sistem – budžet (formalno) uvek bio u ravnoteži. Jer, prosto, tako nalaže ekonomska nauka pa su zagovornici „naučnog socijalizma“ smatrali da toga treba da se pridržavaju.

U stvari, struka kaže da budžet nikako ne treba da bude u plusu, čak je u redu mali deficit, ali suficit treba izbegavati takoreći po svaku cenu. Pogotovo nije dobro da se ponavlja iz godine u godinu, kao što se Vučić (iako, kao što smo videli, bez osnova) hvali. Kada bi to bilo dobro, onda bi sve razvijene zemlje imale suficite. Ali nemaju, nego naprotiv, sve one beleže izvesne manjkove. Tako da bi na ovo Vučićevo hvalisanje mogla komotno da se primeni ona narodna poslovica na temu čega se pametan stidi i ko se time ponosi.

Čitav ovaj „fiskalni optimizam“ služi zapravo da se propagira ideja o povećanju plata u javnom sektoru. Sada se, naime, sve češće tvrdi da će povećanje plata (i penzija – ali manje) doprineti takozvanom povećanju tražnje, tj. potrošnje, što će onda „pogurati“ privredni rast. To na prvi pogled deluje primamljivo. I jeste – ali pod uslovom da ste vi u onoj grupi koja troši. Pošto država, da bi nekome povećala plate i omogućila im da povećaju potrošnju, prethodno nekome drugome mora te pare da uzme. Drugim rečima, mora nekome da smanji potrošnju.

Pogledajte oko sebe: da li su se kroz istoriju brže razvijale zemlje koje su trošile ili one koje su investirale. E sad, ako vi računate da možete da se ugurate u manjinu kojoj će država, tj. vlada (tj. Vučić) dodeliti privilegiju da troši, ima rezona da se zalažete za povećanje potrošnje, Ali, ako ste u većini od čijih će se usta (bukvalno i metaforično) odvajati zarad povećanja potrošnje one prve grupe, onda vi nemate interesa da budete za povećanje potrošnje. Pitanje je samo da li taj interes u javnoj sferi možete da nametnete kao opštedruštveni. Ili će kao opšti biti nametnut interes manjine.

Peščanik.net, 17.03.2018.

The post Vučić i suficit manipulacije appeared first on Peščanik.

Nakon što su pre nekoliko meseci sakupili novac za oko 100 paketića koje su namenili ugroženim i bolesnim mališanaima iz Užica, udruženja koja čine preko 2000 mladih, “Unija studenata Užica“ i “Unija užickih srednjoškolaca“ pokrenula je novu humanitarnu akciju pod nazivom „Užice za Kosmet“.

Tagged under: , ,

Kodeks ponašanja koji šerijat podrazumeva biće stavljen na snagu u oblastima koje su pod kontrolom IS, a koje sada obuhvataju velike delove Iraka i Sirije, prenosi britanski „Dejli mejl“ (Daily Mail).

Onaj (ili ona) koji počini preljubu biće kamenovan do smrti ukoliko je u braku, ili će dobiti 100 udaraca bičem i proteran ukoliko nije u braku.

Smrtna kazna je predviđena i za one koji se odaju sodomiji, odnosno homoseksualnosti, kao i za one koji „špijuniraju u korist nevernika“.

Razbojnicima sleduje odsecanje desne ruke i leve noge, dok one koji terorišu ljude čeka – izgnanstvo.

Čarli Vinter, istraživač pri nevladinoj organizaciji „Kuilijam“, koja se bavi antiekstremizmom, kaže da je ovaj dokument, po svoj prilici, autentičan.

PROČITAJTE JOŠ:

Napadači Boko harama ubili 15 osoba

Ebola blizu iskorenjivanja u Liberiji

UN: Izrael nezakonito srušio kuće 77 Palestinaca

Prema njegovim rečima, listu sa kaznama je 16. decembra objavio ogranak IS u Alepu.

IS je prošle nedelje objavila fotografije raspeća dvojice muškaraca koji su optuženi za razbojništvo, kao i jedne žene koja je kamenovana do smrti, navodno zbog preljube, podseća britanski list.

Ova teroristička grupa je objavila video snimak dvojice muškaraca koji su bačeni sa vrha jedne visoke zgrade u Raki, u Siriji, zbog toga što su homoseksualci.

Jedan maskirani borac IS objavio je optužbe protiv njih da su koristili mali ručni radio, a potom ih proglasio krivim za učešće u homoseksualnim aktivnostima.

On je rekao da bi ih trebalo kazniti smrću, u skladu sa radikalnim tumačenjem šerijata koje zagovara IS.

Dvojica muškaraca su zatim vezana i stavljen im je povez na oči, a potom su gurnuti sa zgrade visoke 30 metara.

Navodno su militantni aktivisti IS ubili ove nedelje troje od najmanje 15 odgajivača golubova u Iraku nakon što je zaključeno da je odgajanje ptica protivno islamskoj veri.

Ekstremisti su, takođe, prošle nedelje pogubili 13 tinejdžera zbog toga što su gledali fudbalsku utakmicu Svetskog prvenstva Azije zmeđu Irana i Jordana.

Mladi fudbalski navijači su „uhvaćeni na delu“ dok su gledali utakmicu na televiziji u iračkom gradu Mosulu, koji kontroliše IS, navodi „Dejli mejl“.

Tinejdžeri su okupljeni i streljani, saopštila je grupa koja se bori protiv IS pod nazivom „Tihi pokolj nad Rakom“.

Pojavili su se i snimci na kojima ženu u crnoj burki do smrti kamenuje veliki broj boraca IS.

U centru Mosula su nedavno ubijena i četiri lekara, navodno zbog toga što su odbili da leče pripadnike IS.

Džihadistička organizacija je, navodno, pogubila i 15 civila pred masom ljudi u Faludži 2. januara, pod sumnjom da su sarađivali sa iračkim bezbednosnim snagama, a još 14 su ubili na javnom trgu u Duru, severno od Tikrita, zato što su odbili da obećaju lojalnost IS, zaključuje britanski list.

Tagged under: ,

Prvotimci ekipe iz Humske odneli paketiće štićenicima Doma za mališane bez roditeljskog staranja u blizini svog stadiona

Tagged under: ,

Suzan Šnajder, profesorka filozofije sa Univerziteta u Pensilvaniji, čiju je studiju „Alien Minds“ (Mozak vanzemaljca) objavila Američka svemirska agencija (NASA), tvrdi da prvi vanzemaljci u susretu sa ljudima neće biti nikakvi „mali zeleni“, već superinteligentni roboti, daleko superiorniji od nas.

Ne bacajte stare čarape, ova kreativna devojka će vam pomoći da od njih napravite sjajnu igračku za mališane.

Tagged under: , ,

BG: Evo nove (najveće) cene vrtića

utorak, 30 decembar 2014 by

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio da Ministarstvo prosvete treba da usvoji novi pravilnik kojim će biti definisani kriterijumi ekonomske cene obdaništa.

Tagged under:

Jelka kakvu Beograd nije video

ponedeljak, 15 decembar 2014 by

Tačno u 17 sati na Trgu Republike, u prisustvu više od 2000 ljudi, gradonačelnik Siniša Mali svečano je uključio lampice na jelci visokoj čak 15 metara!

Bridžend je uspavani, mali grad u Velsu koji leži na prelepoj reci Ogmor. Ovo je pravi velški grad u kome pada mnogo kiše i u kome obiluju kamene kuće i mostovi. Ipak, ovaj grad krije misteriju koja je zavila u crno brojne porodice, a ni psiholozi ni naučnici ne znaju da je objasne.

Tagged under: , ,

Italijanska policija našla je 50 tona čokolade Lindt u skladištima-hladnjačama blizu Napulja, što je mali deo čokolade ukradene od ove švajcarske kompanije poslednjih meseci.

Tagged under: , ,

Kako rođenje i odrastanje u milionskom gradu, poput Beograda, može da utiče na pojavu anksioznosti i bolesti poremećaja raspoloženja – samo je mali deo istraživanja koje predvodi docent dr Nađa Marić Bojović sa Medicinskog fakulteta, u okviru do sada najvećeg ispitivanja kako spoljna sredina utiče na gene i pojavu psihoza.

Tagged under: , , ,
TOP