FORGOT YOUR DETAILS?

Otvoren nov vrtić u Medoševcu

petak, 25 maj 2018 by
Vrtić-Zeka-Medoševac-foto-V.-Milić

Vrtić koji je, u prostorijama stare škole, adaptiran parama koje je donirala Fondacija “Novak Đoković” počeo je da radi u Medoševcu, a trenutno ga pohađa četrdesetak mališana. Iako je otvaranje najavljeno još pre godinu dana, direktorka Predškolske ustanove “Pčelica” Svetlana Mitić kaže da su sada završeni svi radovi i obezbeđene sve potrebne dozvole da u objektu počnu da borave deca.

noc muzeja

Na više lokacija u gradu Leskovčani su mogli da učestvuju u radionicama, posete izložbe, predstave i koncerte, a ove godine Narodni muzej okupio je veliki broj mališana koji su crtali, družili se i učili o značaju muzeja, ali i same kulture.

Tagged under: ,
ds

Iako su već nekoliko puta upozoravali da je ugovor sa preduzećem “Metroparking” koje je zaduženo za javna parkirališta u Leskovcu štetan, jer se samo mali deo novca sliva u gradsku kasu, iz leskovačke Demokratske stanke kažu da je vlast otišla i korak dalje, uređujući ulice zarad novih parking mesta od kojih će korist imati privatna firma.

Tagged under: ,
tvrdjava

Četvorodišnji dečak zadobio je prelom lobanje kada ga je u niškoj Tvrđavi na jednoj od staza udario i oborio biciklista, koji je potom pobegao. U Kliničkom centru kažu da se mališan oseća dobro i da je njegovo stanje stabilno.

violina

Svi mališani koji žele da se upoznaju sa instrumentima na žici, na koji način proizvode zvuk i kako se zovu, mogu posetiti edukativni mini-koncert koji će se održati 11. maja u kamernoj sali Leskovačkog kulturnog centra.

Tri praseta pozoriste lutaka predstava

Sem predstave koja je kombinacija “Crvenkape” i “Princeze na zrnu graška”, mališani će u niškom Pozorištu lutaka od 6. do 13. maja moći da pogledaju i dve predstave sa dugom tradicijom: ”Patkicu žutkicu” i „Tri praseta“, komad koji slavi 20. rođendan na niškoj sceni.

BEOGRAD, 20. april 2018, (Njuz) – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali objasnio je da je prošle nedelje boravio u Rimu kako bi prebrojao sve rimske fontane. On je rekao da je tom prilikom želeo da ustanovi koji je to optimalan broj fontana koji privlači turiste i šalje lepu sliku u svet.

– Svi znamo da fontane privlače turiste, a Rim je poznat po svojim fontanama. Želeo sam da proučim gde su one raspoređene, koliko ih ima, kako turisti reaguju na njih i da, na osnovu toga, zajedno sa ljudima iz Skupštine grada, napravim najbolji mogući raspored za 54 fontane koje će biti napravljene u Beogradu – istakao je Mali.

– U Rim sam namerno putovao turistički, biznis klasom, da bih video kako razmišljaju ljudi koji idu na produženi vikend u grad poznat po fontanama, u kakvim hotelima odsedaju i koliko para tom prilikom troše. Na osnovu svega toga napravićemo proračun i imaćemo projekciju zarade od fontana za narednih 50 godina – izjavio je gradonačelnik.

On je napomenuo da pripadnicima bivše vlasti nikada nije palo na pamet da urade nešto poput ovoga.

– To samo pokazuje koliko je nama, za razliku od njih, stalo do grada i do građana. Nama nije teško da zasučemo rukave i odemo na luksuzno putovanje čak do Rima, samo da bi naš grad sutra izgledao lepše i privukao veći broj turista – rekao je Mali.

Gradonačelnik je dodao kako je primetio da Beograd ima potencijala da od Rima preuzme primat kada je broj fontana u pitanju, ali da Rim nikada neće moći da stigne Beograd kada je broj kranova i gradilišta u pitanju.

Soko Sokolović

Tagged under: , , ,
policija foto aleksandar kostic 2

Četvorogodišnji dečak povređen je u četvrtak popodne u Vranju kada se otrgao od roditelja i istrčao na ulicu, pravo pred automobil. Mališan, iako sa težim povredama, nije životno ugrožen i pušten je na kućno lečenje.

Tagged under: , ,

Ostao bez prsta zbog duga

sreda, 18 april 2018 by
policija

Zbog sumnje da je svom sugrađaninu odsekao mali prst na ruci, kako kažu u pirotskoj policiji, uhapšen je 20-godišnjak iz Pirota.

Velike sile i mali siledžija

utorak, 17 april 2018 by
Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Ne znam može li ovo da bude utešno, ali u istoriji relativno moderne civilizacije – a to je od početka korišćenja jezika i oružja kao sredstava međuljudskog opštenja – nijedan jedini dan nije protekao bez rata. Pre toga je bilo doba varvarstva.

A i sada je.

Onomad smo imali Treći svetski rat, koji je bio munjevit i trajao pedesetak minuta. Tabloidi i njihovi dinamični, logoreični, ali bitno oštećeni analitičari bili su vidno razočarani. Nisu ostvarene noseće razorne stavke iz njihovih lucidnih predviđanja. Rat nije bio nuklearni, a sve je ukazivalo da će biti upravo takav. Putin je ostao po strani, a računalo se da će biti u centru meteža. Ovdašnji analitički um ipak nije omanuo, jer uma nije ni bilo.

Za povodljivi domicilni puk, bilo je to još jedno uterivanje straha. Pretila nam je nuklearna katastrofa, rat nad ratovima. Možda niko ne pretekne da piše istoriju, jer neće biti ni dana posle. Zašto onda brinuti za naše živote, kad oni u ambijentu sastavljenom od spokoja jedva i da postoje. Samo nam fali major Gavrilović i njegova beseda o tome šta nas čeka tamo gde više ničega nema.

Predsednik SNS-a je sačekao kraj Trećeg svetskog rata, malo ćutao, merio, a onda izašao pred naciju. Sa svojom mišjom reakcijom posle udara na Siriju pojavio se zbunjen i skrušen, opsednut defetizmom, uz neiskrenu pacifističku mimikriju. Nije mu se dalo da bilo koga osudi. Nije smeo bilo koga da pohvali, izgrdi ili se opredeli, držao se sigurne paralele sa stradanjima iz 1999, uz oprezno ali ubedljivo pozivanje na našu malu snagu i beznačajnost. Otuda je jasno: moramo da se držimo po strani. Ni Putin ni Tramp, dakle. Nego nešto između, neutralnost na primer, zasnovana na nepostojanju granica, demokratskog ustrojstva i državnog suvereniteta.

Ezopovsko iščitavanje ovog obraćanja naciji posle globalne ratne dramaturgije ukazuje na završno oblikovanje modela samovlašća u slabašnoj državi: ekstremna defanziva prema najjačima, uz prigodno rogušenje na nezgodne komšije. I potpuna, neomeđena agresivnost prema građanima Srbije. Uz uvređeno pokazivanje ružnog lica operetskog despotizma u grčevitom nastojanju da se on ostvari kao pošast od koje nema spasa.

Samo mesec dana pre samosažaljive elegije o svojoj maloj zemlji za čiju je sudbinu zadužen, te će je izolovati i držati po strani od nevolja – predsednik SNS-a je prozvao zapad povodom hapšenja Marka Đurića, tvrdeći da ta strana sveta „neguje svoje mezimče (Kosovo, prim. Lj.St.) i sve mu dopušta“. Telefonirao je Putinu, izjadao mu se kao svoj svome i dobio nasušnu rođačku utehu. Nismo čuli razgovor, šta god da kaže – ostaje nam da mu ne verujemo.

Kakvu podršku je tražio a kakvu dobio, ako je već o tome reč? Kao i uvek: mi smo na vašoj strani. Moćno podupiranje „srpske stvari“ na tom mestu počinje, a tu se i završava. I vrhovni i Vulin nisu isključivali akciju srpske vojske na severu Kosova, samo ako „bedni teroristi“ još jednom zarobe Marka.

Tabloidi iza kojih stoji režim i analitičari o kojima ovde beše reči imali su ideju kako će se sve to odvijati: Putin neće dati nikome da otme srpsko Kosovo. Poslaće rakete na naše neprijatelje. Putin će svim silama braniti Srbe, ratovaće zbog nas. Šojgu nam preko Vulina šalje S-300! Rusi neće dozvoliti da nas niko gazi. Putin nas čuva, ne da na braću. Dve hiljade ruskih specijalaca biće desantirano na Prištinu.

Istina je da Rusi neće ratovati ni za koga, osim za sebe. Neće ni za sebe, ako ne moraju. Nema sudara titana, moćni nisu lude samoubice. Čemu onda projekcije koje su katastrofa sama po sebi, sa Rusima ili bez njih? Vučić je posle nejasnog razgovora sa hazjajinom najavio put u Moskvu. Priznao je da ga kao neuglednog gosta nisu pozvali, pa se odlučio za vizitu sultanu u Carigrad.

Ali, njegov put u Berlin jeste i biće nezaboravna epizoda bizarnosti, ne toliko po rezultatima posete gospođi Merkel, koliko po javno iznetim iskustvima mučeništva u patriotskom naprezanju. Rekao je svojoj prijateljici Angeli kako mu nije ni do čega. Niti jede niti mu se spava, ima grčeve, veliki ga strah drži od ogromnog bremena koje nosi na grbači. Njegov je krst teži od Isusovog.

Ali, Muti ga nije pozvala na ispovest, na bal niti na dogovor, nego da mu izdiktira ono što mora da učini. Bez pitanja i opiranja, što brže, kako zna i ume. Još ne znamo šta sve mora, ali naslućujemo da su ga čvrsto pritisnuli uza zid. Rekao je ipak da u Nemačkoj imamo najvećeg prijatelja, Danke Dojčland u neku ruku, ali ne znamo šta to prijateljstvo donosi a šta odnosi i koliko košta.

Šta donosi sledeća ovdašnja konferencija za medije, na kojoj će urlati na sve koji ga nisu razumeli, a neće ga razumeti niko, osim onih koji su za to delegirani.

Do kraja aprila sledi mu put u Niš, gde ga ne čekaju prijateljski, jer Nišlije nisu Nemci. Ni on njima nije prijatelj i to ne krije. Njegovi prijatelji ne žive u Srbiji. Obećao je da će „otići tamo i rešiti to oko aerodroma!“

Iščitavanje navedene izjave svedoči o bitnom manjku obzira predsednika SNS-a prema svemu oko sebe. On rešava sve što drugi ne mogu. Nišlije znaju šta žele, on je siguran kako će ih ubediti da ne znaju. Želeće da vidi koliko ga ne vole, dovešće sa sobom i karavan rezervnih Nišlija, govoriće dugo i ubedljivo, po cenu da niko ne razume o čemu on to zbori, pa ga ponovo niko neće razumeti.

Konačno će poneti aerodrom sa sobom u centar države, tako je odlučio i tu pogovora nema.

Velike sile su se nekako primirile, bar za neko vreme. Mali siledžija se u sokaku koji smatra svojim umiriti ne može i kreće u rizični osvajački pohod na jug.

Peščanik.net, 17.04.2018.

The post Velike sile i mali siledžija appeared first on Peščanik.

Ružno pače predstava

Predstava rađena po motivima bajke Hansa Kristijana Andersena „Ružno pače“ biće na sceni Pozorišta lutaka u Nišu u nedelju 15. aprila od 11:30. Sledeće nedelje mališani će moći da pogledaju i „Luckaste klovnove“ i predstavu „Damojed“.

biblioteka

Likovni i literarni konkurs “Vrt detinjstva”, zainteresovao je brojne osnovce, pa je na adresu Narodne bibilioteke “Stevan Sremac” iz Niša stiglo preko 1.000 radova mališana sa prostora bivše Jugoslavije. Uz propratni program, najbolji će biti nagrađeni 31. marta u Oficirskom domu.

TOP