FORGOT YOUR DETAILS?

Pre tačno 80 godina, 9. maja 1938, u Beogradu je rođen Čarls Simić, veliki američki pesnik i esejista srpskog porekla. Simić je dobitnik niza najvažnijih američkih i svetskih priznanja za poeziju, među kojima su Pulicerova nagrada, nagrada „Edgar Alan Po“, nagrada Poeta Laureatus, nagrada „Robert Frost“, nagrada „Valas Stivens“. Simićevi eseji o poeziji, kao i njegovi kritički eseji o savremenim društvenim i političkim prilikama predstavljaju neke od najznačajnijih izraza ovog žanra u savremenoj književnosti.

BEOGRAD, 15. maj 2018, (Njuz) – Aktuelna Vlada republike Srbije direktna je posledica NATO bombradovanja 1999. godine, saopštila je specijalna komisija formirana sa ciljem da istraži uticaj štetnosti ovog događaja na građane naše zemlje. Doktor Darko Laketić, predsednik komisije, kaže da je na ovaj način nedvosimisleno dokazan štetan uticaj NATO agresije na zdravlje i kvalitet života građana Srbije.

– Detaljnim istraživanjem utvrđeno je da je bombardovanje naše države i naših građana dovelo do formiranja ovakve Vlade Srbije. Uspeli smo da dokažemo uzročno – posledičnu vezu NATO agresije sa sastavom i postupcima vlade i njenih članova. Sagledali smo sve činjenice i okolnosti u vezi sa delovanjem ministara, kao i uticaj koji odluke vlade imaju na život i zdravlje građana i došli smo do zaključka da je ovakva vlada mogla da nastane samo kao posledica velike količine uranijuma koja je korišćena 1999.godine – izjavio je Laketić.

– Prvi put smo na vezu između osiromašenog uranijuma i naše vlade posumnjali jer nam je bilo neobično to što Rasima Ljajića nije bilo moguće ukloniti iz vlade, iako je njen sastav više puta menjan. Kada smo počeli malo više pažnje da obraćamo na Nebojšu Stefanovića, ponašanje ministra Vulina ili izjave Ivice Dačića zaključili smo da ovakva vlada može biti jedino rezultat NATO bombardovanja – rekao je Laketić.

Predsednik Vučić je ovim povodom izjavio da nije bio sklon teorijama o osiromašenom uranijumu, ali su ga rezultati istraživanja demantovali.

– Nikada nisam verovao da su za ovu vladu krivi oni koji su nas bombardovali, ali nakon razgovora sa članovima specijalne komisije vidim da nisam bio u pravu. U pitanju je zločin bez presedana čije ćemo posledice, zbog ovakve vlade, osećati decenijama – zaključio je on i dodao da bi sve bilo drugačije da se bivša vlast odgovornije ponašala.

Soko Sokolović

Devetnaest godina prošlo je od pogibije potpukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačko avijacijskog puka, koji stradao u borbi sa NATO lovcima.

Tagged under: ,

Komitet NATO je na osnovu nezavisnih dokaza zaključio da upotreba osiromašenog uranijuma tokom sukoba na Kosovu nije bila uzrok trajnih zdravstvenih rizika.

To je naveo NATO štab u odgovoru regionalnoj tv N1.

Tagged under:

Komitet NATO je na osnovu nezavisnih dokaza došao do zaključka da upotreba osiromašenog uranijuma tokom sukoba na Kosovu, nije bila uzrok trajnih zdravstvenih rizika, navodi NATO štab u odgovoru N1.

Tagged under:

NATO je zabrinut zbog rastućeg potencijala Severne i Crnomorske flote Rusije, saopštio je vojno-politički izvor u Briselu. „NATO, a pre svega Sjedinjene Američke Države, zabrinuti su zbog potencijala Severne i Crnomorske flote Rusije. Severna flota obezbeđuje Rusiji pristup severnom delu Atlantskog regiona, a Crnomorska — Sredozemlju“, istakao je izvor. Ranije je saopšteno da su […]

Tagged under: ,

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov smatra da su krizu u Ukrajini izazvale zapadne države na čelu sa SAD.

Tagged under: , ,

Pompeo je zatražio od Čavušoglua da Turska „bliže razmotri“ takve podudarne sisteme NATO

Tagged under: , , ,

Bivši glavni prevodilac i bliski saradnik Moamera Gadafija, Moftah Misuri, u intervjuu govori o faktorima koji su možda mogli da utiču na okretanje leđa Sarkozija pokojnom libijskom predsedniku, kao i o tome da li je NATO gađao civilne ciljeve tokom vojne operacije u Libiji.

Tagged under: , , ,
grdelica

Polaganjem venaca i simboličnim prolaskom voza preko mosta na Južnoj Moravi, gde je na današnji dan 1999. godine poginulo preko 50 ljudi, odata je počast civilima koji su stradali prilikom granatiranja voza u Grdeličkoj klisuri, kao i svim žrtvama tog rata u Srbiji.

Šef Vojnog komiteta NATO češki general Petr Pavel upozorio je da niko ne želi otvoreni vojni sukob sa Rusijom.

On je istakao i da bi Zapad i NATO u nastojanju da ga izbegnu trebalo da u određenim fazama idu na ustupke.

Tagged under: ,
TOP