FORGOT YOUR DETAILS?

"Jeste li  bili pijani?"; Junker: Tražim poštovanje

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker zatražio je „poštovanje“, nakon što ga je novinar upitao danas da li je bio pijan na prošlonedeljnom samitu NATO.

Junker je rekao na konferneciji za novinare da je prošle srede imao problem sa išijasom i grčevima u nogama, što su naveli ranije i njegovi pomoćnici, preneo je Rojters.

"A gde je predsednik Tramp bio tako popustljiv Putinu?"

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da ne vidi da je predsednik SAD Donald Tramp u Helsinkiju učinio ustupke predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

On je istakao da veruje da Tramp to nije učinio ni kada je Ukrajina u pitanju jer nije priznao aneksiju Krima, ni oko ruskog gasovoda Severni tok 2, a da bezbednost Poljske garantuju dogovori sa nedavnog samita NATO u Briselu.

Američki predsednik Donald Tramp tvrdi da je samit NATO, na kojem je učestvovao protekle nedelje, bio uspešan, a da je o njemu netačno izvestila većina medija.

Tagged under: ,

DW: Kako izaći iz NATO?

nedelja, 15 jul 2018 by
DW: Kako izaći iz NATO?

Da li je to predsednik SAD Donald Tramp protekle sedmice zapretio izlaskom iz NATO ili nije, pita autor Dojče velea Kristof Haselbah.

U svakom slučaju, dodaje se, svaka zemlja može da istupi iz vojnog saveza i to – neverovatno jednostavno.

Tagged under: , , ,
Politika: Gradi se NATO baza na Sinjajevini?

Crnogorsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će na planini Sinjajevini sagraditi poligon za gađanje, uništavanje viška naoružanja i jednu vrstu NATO baze.

Međutim, budući da je opština Mojkovac, u kojoj se nalazi Sinjajevina, pre nekoliko godina dobila 300.000 evra od EU kako bi promovisala Sinjajevinu u regionalni park, Ministarstvo odbrane je zatražilo od opština kojima Sinjajevina pripada, da se izjasne o gradnji vojnih poligona na tom području, prenosi danas list „Politika“.

Tramp bi da uzdrma NATO

petak, 13 jul 2018 by

Lideri 29 zemalja članica NATO, uključujući i američkog predsednika Donalda Trampa, sastaju se danas i sutra na samitu u Briselu, za koji se veruje da je najneprijatniji u istoriji. Fokus dvodnevnog samita u Briselu biće jačanje odbrane, borbe protiv terorizma, ali i ravnomerna raspodela troškova za odbranu, saopštio je NATO.

"Nemačka i Srbija su u Iraku, šta vam to govori o Srbiji?"

NATO neće govoriti ni Srbiji ni bilo kojoj drugoj zemlji šta da radi kada je reč o izboru bezbednosnih aranžmana.

Pščel je za „Politiku“ rekao da je Srbija odgovorna i stabilna zemlja i naglasio da NATO podržava to što Srbija pokušava da uspostavi dobre odnose sa susedima.

Tagged under: , ,

Američki predsednik Donald Tramp danas je ponovo napao svoje saveznike zbog potrošnje na odbranu i evropske trgovinske prakse tokom zatvorene sednice drugog dana NATO samita, rekla su dva izvora agenciji Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg insistirao je danas na ulasku Gruzije jednog dana u taj najveći vojni savez, uprkos separatističkim ambicijama u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Tagged under:

Agresivni stav Rusije, uključujući pretnje o upotrebi sile za postizanje političkih ciljeva, izaziva NATO i podriva evroatlantsku bezbednost i međunarodni red zasnovan na pravilima, navodi se u saopštenju lidera zemalja članica Alijanse.

Tagged under:

Predsednik SAD, Donald Tramp, predložio je danas u Briselu da se američki NATO saveznici obavežu da će trošiti 4 odsto BDP na odbranu, umesto dogovorenih 2 odsto i to odmah, a ne do do 2025. godine kao što je pre najavljivano.

Tagged under: , , ,
"Prilično sam ubeđen da će referendum o imenu proći"

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je „prilično ubeđen“ da će njegova zemlja glasati na referendumu za promenu imena.

„Ankete pokazuju da je više od 75 odsto građana podržava članstvo u NATO i Evropsku uniju“, kazao je Zaev u emisiji „Hardtok“ na Bi-Bi-Siju (BBC).

TOP