FORGOT YOUR DETAILS?

Tagged under: ,

Đinđić je voleo da ponavlja: „Ako nas Milošević nije pobio devedesetih I ako nas nisu pobili u bombardovanju 1999, valjda neće niko ni sad“, priča lider Nove stranke

Tagged under: ,
Tagged under: ,

Nabavkom koja se odnosui za period od godinu dana, obuhvaćeno je ukupno 330 kilograma mesa i proizvoda od mesa divljači

Tagged under: ,

Uloga Teherana u argentinskom trileru

subota, 24 januar 2015 by

Nezavršena priča s terorističkim napadom na izraelsko-argentinski centar u Buenos Ajresu, u kome je pre dvadeset godina poginulo 85 osoba, podgrejana je ovih dana još jednim ubistvom. Specijalni argentinski tužilac Alberto Nisman, koji već deset godina ispituje umešanost Teherana u ovaj slučaj, pronađen je pre šest dana mrtav u svom luksuznom stanu u otmenoj četvrti argentinske prestonice, a…

Nazivajući ovaj elitni ski centar u švajcarskim alpima „Čarobni breg“ po Tomasu Manu, Vučić podseća da je najbogatija gužva na svetu počela 1971. i od tada svake zime ovde stigne sam vrh političke i ekonomske sile.

„Biti u Davosu najjednostavnije znači postati deo te ogromne vrteške. Uleteti u centrifugu svetske ekonomije i osvojiti, konačno, to tako važno sedište na kojem se ide i gore i dole, ali i sa kojeg se, ako te prihvate (a prihvate te kada te pozovu u Davos), više ne silazi“, naveo je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ:

Ljajić: Srbija ne može da izgubi spor sa Hrvatskom

VUČIĆ ODSUTAN, A MINISTRI KOLO VODE: Žestok sukob Dačića, Mihajlovićeve i Velimira Ilića!

Vučić: Prvo dogovor, pa zakon o poreklu imovine

Srbija je, kaže, dobila poziv.

„Počinjemo da se okrećemo. Ali polako. Nije baš jednostavno za nas stići (dostići) u taj veliki svet”, primećuje premijer.

Uz opasku da je Davos „đavolski skup“, ističe da je srpska delegacija štedela na svemu, pa i na putovanju.

To, kaže, znači: “Nema organizovane promocije Srbije, a Davos se raspada, puca od raznih promocija. Nema zakupa velikih hotela, a Davos je sam veliki hotel i zakupljen je. To na kraju znači da smo mi smešteni desetak kilometara od tog centra ekonomskog sveta, u seocu Klosters. Ne stižemo ni da ga zapamtimo“.

Uprkos tome, Vučić zadovoljno primećuje da je Srbija već prvog dana imala promociju u najnovijem izdanju švajcarskog „Blika“, na prvoj i na još dve, kako kaže, najvažnije strane.

„Više od toga nam i nije potrebno. Bar ne danas, u Davosu“, konstatuje Vučić.

Utisak mu je da su bogatstvo i moć vrlo jednostavni. Nema kaže nikakvih pretenzija u ljudima koji kontrolišu i svetski mir i svetsku ekonomiju. Užurbani su, dodaje, nekonvencionalni, skromni i nadasve fokusirani.

„Ovde se prave poslovi, ovde se štedi vreme, i ovde se – sluša“, zapisao je premijer istakavši da upravo zato nikada u životu nije toliko pazio šta će da kaže.

Podseća na susret sa kineskim kolegom, inače, starim prijateljem Li Kećangom i ponavlja da je on bio „zvezda Davosa“.

„Za njim i za gostima iz Azerbejdžana bukvalno trče. Pare su na istoku, i tržište, i potrošnja, i opet – pare“, naveo je premiejr Srbije u Dnevniku iz Davosa.

Podseća i da je sa Kećangom potvrdio dogovor iz Beograda o gradnji brze pruge do Budimpešte koju ćemo, kaže, imati od oktobra 2017. Kećang mu je kaže obećao da će doći na otvaranje, što srpskog premijera čini „presrećnim“.

Inače, tokom dva dana boravka u Davosu, Vučić je učestvovao na Rojtersovom i Blumbergovom forumu i imao niz bilateralnih susreta i sve ih je, kaže, pozvao da ođu u Srbiju.

Sreo se, podseća, kratko sa predsednicom MMF Kristinom Lagard. Pa Herman Gref iz Zberbanke. Johan Šnajder, potpredsednik vlade Švajcarske i ministar ekonomije. Premijer Turske Davutoglu. Prijatelj Mohamed Alabar, direktor „Iglhilsa“, koji gradi Beograd na vodi. Džared Koen iz „Gugla“…

„I svaki put pazim šta pričam. Oni su ovde da čuju šta Srbija ima da im kaže. Šta nudi. Šta može i šta hoće. I nikada nisam sreo nikoga ko te prati sa tolikom pažnjom. Svaki i najmanji detalj im je važan. Otvorili su sve prijemnike, a ja pažljivo šaljem signale. Sve ih zovem u Srbiju“, naveo je Vučić.

Izdvaja susret sa potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom, koga smatra jednim od najmoćnijih ljudi u EU, a koji je na sastanak došao nasmejan i sasvim sam.

„Nema sekretarica, personal-asistenta, užurbanih savetnika sa fasciklama i laptopovima, koji i inače ne služe ničemu osim što pokazuju nečiju moć. Timermansova moć je još veća samim tim što nema potrebu da je pokazuje. Tolika da je nakratko zaustavio vreme i u Davosu. I moje i svoje. Pričamo nadugačko, ne obazirući se na satnicu“, naveo je Vučić i dodao da je taj susret zabeležio kao „jedan od najprijatnijih trenutaka“.


Poljuljani evro neće ojačati dinar

subota, 24 januar 2015 by

Monetarna politika: Štampanje čak 1.100 milijardi evra, a posledično i slabljenje evropske valute u odnosu na dolar, neće bitno uticati na srpski finansijski sistem

Žalosno je i jadno što se Pajtić u četvrtak obradovao kritici SE na Zakon o radu, i po ko zna koji put pokazao da jedva čeka da se nešto loše desi Srbiji

Tagged under: , ,
TOP