FORGOT YOUR DETAILS?

Svaki treći student planira da posle završenog školovanja ide u inostranstvo, a najpoželjnija država im je Nemačka. Roditelji ih podržavaju u toj nameri u 90 odsto slučajeva.

Tagged under: , , ,

Članice EU podržale sporazum o Bregzitu

ponedeljak, 19 novembar 2018 by
Članice EU podržale sporazum o Bregzitu

Ministri evropskih poslova 27 članica Evropske unije odobrili su nacrt sporazuma o Bregzitu.

To je posle sastanka u Briselu rekao austrijski ministar Gernot Blimel.

Tagged under: , , ,

Ko laže…

ponedeljak, 19 novembar 2018 by
oglasna tabla na kojoj su izcepane plakate sa likom Vučića

Foto: Predrag Trokicić

Kada su mi 2015. ukrali auto, par prijatelja me je tešilo time da će se lopovi možda javiti i ponuditi mi otkup. Nisam verovao u to, jer ko bi se izlagao riziku da ukrade 5 godina staru fabiju, da kontaktira vlasnika i organizuje rizičnu primopredaju, kada je zarada veća ako se fabija iseče i proda u delovima.

I zaista, niko se nije javio sem dvojice inspektora, koji su me pitali kako je auto bio obezbeđen i onda mi ostavili broj telefona, da se javim „ako se nešto desi“.

Međutim, moji roditelji koji su opljačkani otprilike u isto vreme doživeli su iznenađenje. Dobili su pismo u kojem im se izražava zahvalnost zato što su stoički podneli četvorogodišnju pljačku u kojoj im je oteto nekoliko stotina hiljada dinara. Iznos približan vrednosti moje nesrećne fabije.

U čemu je razlika? Zašto su moji kradljivci bili plašljivi i stidljivi, a oni koji su pokrali moje roditelje toliko drski da im pošalju pismo. Ili neoprezni i lakomisleni da otkriju svoj identitet? Ili, pak, toliko bahati da poruče – evo, opljačkali smo vas i još želimo da vas ponizimo, da poverujete da ste nam vi sami dali novac?

Hajde da odbacimo zlobne tvrdnje da je auto-mafija povezana sa strukturama u državi i da ne bi mogla nesmetano da sprovodi logistički zahtevne operacije (nezapažen prolazak kroz guste mreže video nadzora, izvoženje automobila iz zemlje ili organizovanje centara za preradu: sečenje na delove, nalaženje podataka o vlasnicima kojima se nudi otkup) – kada bi delovala bez podrške iznutra. Bez toga, ostaje nam samo nekoliko običnih lopova.

A kako je mojim roditeljima otet novac? U njihovom slučaju bez sumnje se radilo o organizovanom poduhvatu, i to ne struktura povezanih sa državom, već upravo državnih struktura. Prvo je parlament usvojio zakon kojim je poštaru zabranjeno da im donese deo penzije. Nije, naime, zakonom izmenjen obračun penzija već je jednostavno odlučeno da im se deo penzije neće isplaćivati. Vlada je potom s njihovim novcem postupala slobodno, kao novi vlasnici moje fabije s njenim delovima – delila ga je bez skupštinske kontrole kroz budžetsku rezervu, isplaćivala posebne naknade pretorijancima koji bi se pobunili, trošila ga na tajne javne nabavke. Kao vrhunac, Ustavni sud je otimačini dao romantičnu notu odlukom koja je imala malo dodirnih tačaka sa pravom – odbacio je inicijativu za ocenu ustavnosti, uz obrazloženje u kojem se bavio time koliko ima penzionera kojima penzije nisu umanjene, da li „zaštićeni“ iznos od 25 hiljada dinara obezbeđuje staranje o ekonomskoj sigurnosti penzionera „u realnim ekonomskim prilikama“, kakvo je stanje u budžetu.

Četiri godine kasnije, moji roditelji su dobili pismo od predsednika vladajuće partije, čiji sadržaj nanetu materijalnu štetu upotpunjuje duševnom boli zbog bahatosti otimača sa dva lica – državnog i stranačkog. Poručuje im, valjda, da je uzimala država, ali da partija saoseća, da je „strašno“ doba prošlo, da počinje zlatni period. I šta još poručuje između redova? Da partija lično poznaje svakog penzionera, da ima njegovu adresu, da misli na njega, brine o njemu, da i on treba da misli na partiju kada za to dođe vreme.

I dok su moji lopovi posle krađe navukli masku za zavarivanje, zatvorili se u neku garažu i posvetili rasturanju fabije, oni koji rasturaju državu bez maske u po bela dana, nisu se ustručavali da još jednom otvoreno pokažu da ne haju za zakone. Pisali su svim penzionerima. Što bi moglo da znači da imaju bazu sa podacima o svim građanima koji su u penziji. A te podatke nisu našli u malim oglasima, negde između masaže za gospodu i polovnih delova za fabiju.

Proteklih meseci bezuspešno sam pokušavao da utvrdim kako je SNS došao do podataka o mobilnim telefonima građana koje su zvali u predizbonoj kampanji. Nisam uspeo. Poverenik se tada zadržao na saopštenju, ali je ovoga puta pokrenuo postupak nadzora. Ne bih se kladio da će rezultat biti drugačiji od mog preganjanja sa SNS-om i Telekomom. Ili od policijske potrage za mojom fabijom. Ali važno je da pokušavamo i pokazujemo da se ne mirimo sa zadatim stanjem stvari.

Autor je novinar iz Beograda i saradnik Transparentnosti Srbija.

Peščanik.net, 19.11.2018.

Srodni linkovi:

Ljubodrag Stojadinović – Dragi moj predsedniče

Nadežda Milenković – Izbaci uljeza

Vesna Rakić-Vodinelić – Evropski sud i penzije

Sofija Mandić – Ustani i odbrani se!

Sofija Mandić – Nema mira za građane Srbije

The post Ko laže… appeared first on Peščanik.

Na današnji dan, 19. novembar

ponedeljak, 19 novembar 2018 by
Na današnji dan, 19. novembar

1600 – Rođen je engleski kralj Čarls I Stjuart (Charles Stuart), čija je autoritarna vladavina (od 1625) izazvala građanski rat između rojalista i parlamentaraca. Posle pobede vojske Parlamenta pod vođstvom Olivera Kromvela, kralj je osuđen na smrt i 1649. pogubljen.

Posle uspešne operacije, butanske sijamske bliznakinje Nima i Dava sada se navikavaju na nezavisan život, iako i dalje radije leže jedna pored druge. Doktor Džo Krameri iz Kraljevske dečije bolnice u Melburnu navodi da se petnaestomesečne devojčice „odlično oporavljaju“ i „da je uveren da će ubrzo videti dobre rezultate“.

Tagged under: , ,

U Srbiji će danas biti pretežno oblačno i hladno, posle podne u juznim, a uveče i tokom noći u centralnim i severnim krajevima kisa, susnezica i sneg, na planinama sneg.

Tagged under: ,

U Srbiji će danas biti pretežno oblačno i hladno, posle podne u južnim, a uveče i tokom noći u centralnim i severnim krajevima kiša, susnežica i sneg, a na planinama sneg.

Tagged under: , , ,
nemačko groblje - pantelej

Posle pada Niša u Prvom svetskom ratu, novembra 1915, Pantelejska crkva skrnavljena je od strane nemačkih vojnika, navode istoričari, ali je ironijom sudbine nakon oslobođenja 1918, postala groblje okupatora. Ratne igre nastavljene su i tokom Drugog svetskog rata, kada je odlukom Trećeg rajha “preseljeno” u Nemačku, a u Nišu nema traga postojanja ovoj istorijskoj epizodi.

Pljačkaju i na crveno slovo!

petak, 16 novembar 2018 by

Naši ljudi na radu u inostranstvu iz Bobova i Subotice kod Svilajnca, čije su kuće u poslednje tri godine bile na udaru lopova, odahnuli su posle hapšenja nekoliko kriminalaca.

Tagged under: ,

Svetski rekorder na 100 i 200 ima s čim da ispuni dane posle propalog ugovora u Australiji.

Tagged under: ,

Košarkaš Crvene zvezde Bili Beron kaže da nema mesta panici posle ubedljivog poraza od Monaka (91:75) u Evrokupu, posebno što je sezona na početku.

Tagged under: , , ,
Nakon šest meseci pauze Kosovo opet na sednici SB UN

U Njujorku se 14. novembra održava sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti razmatran izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika.

Sednica o situaciji na Kosovu, prva posle šest meseci, zakazana je na inicijativu Kine, koja je 1. novembra preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti.

Tagged under: , , ,
TOP