FORGOT YOUR DETAILS?

Uragan „Florens“ sve je bliži istočnoj obali SAD, a obilne padavine koje će doneti i do 100 centimetara kiše po metru kvadratnom zahvatile su Severnu i Južnu Karolinu. Uragan, čiji je prečnik oko 400 kilometara, pogodiće područja na kojima živi oko 11 miliona Amerikanaca. Na osnovu poslednjih informacija, „Florens“ je odneo i svoje prve žrtve – majku i bebu, dok je ukupno pet osoba poginulo.

Uragan Florens odneo je prve žrtve u Severnoj Karolini nakon što je stigao na obale SAD, a snažni udari vetra bacaju na obalu talase, koji su već prodrli do kuća u Avonu. Procenjuje se da će do 3 miliona domova ostati bez struje.

Uragan „Florens“ sve je bliži istočnoj obali SAD, a obilne padavine koje će doneti i do 100 centimetara kiše zahvatile su Severnu i Južnu Karolinu. Uragan, čiji je prečnik oko 400 kilometara, pogodiće područja na kojima živi oko 11 miliona Amerikanaca.

Tagged under: ,

Foto:Blic

Nakon Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koji je prvi zvanično pre nekoliko nedelja izneo taj stav, isto je ponovio i američki republikanski senator i predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost Ron Džonson tokom posete Beogradu.

– Američki stav je prilično konzistentan po pitanju moguće promene granica između Kosova i Srbije, a to je da rešenje mora doći od strana u sporu – izjavio je Džonson.

On je rekao da SAD, za razliku od Nemačke, nemaju crvenu liniju po pitanju granica, da pozdravljaju dijalog, ali da ne podvlače nikakvu crtu.

Isto je, kako saznajemo, ponovio tokom sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Ovo znatno podiže lestvicu naših pregovarača u dijalogu sa Prištinom jer praktično, pored Rusije i Kine, Srbija sada ima pozitivan stav i Vašingtona, što je značajna promena u međunarodnim okolnostima.

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot na pitanje da li izjava senatora da SAD nisu podvukle crtu kada je reč o promeni granica znači da bi Amerika podržala takvo rešenje, ne odgovara ni sa da ni sa ne.

„Ja mislim da je sad najvažnije ne da kažem da ili ne, nego da Srbija i Kosovo postignu dogovor. Mi ćemo na dogovor gledati pozitivno ako je to dogovor između strana u konfliktu. Naša ocena će, kakav god bio dogovor, biti u zavisnosti od toga hoće li to izgraditi stabilnost u regionu. I u Srbiji i na Kosovu“, rekao je Skot.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže za „Blic“ da ga promena stava Amerike ne iznenađuje i naglašava da su najviši zvaničnici Rusije pre samo nekoliko nedelja rekli istu stvar – da će prihvatiti svaki dogovor na koji Srbija pristane.

– Na ovaj način dve najveće sile, SAD i Rusija, unele su razdor u Evropsku uniju jer je Johanes Han podržao varijantu u kojoj se dve strane dogovaraju, dok Angela Merkel i Emanuel Makron ne popuštaju od svojih stavova – navodi Popov.

Popov kaže i da je ovo još jedna situacija u kojoj se preko Srbije prelamaju interesi velikih sila.

– Za vlast u Srbiji ovo je više nego dobitna kombinacija jer predstavlja jednu vrstu alibija. Naša vlast sada će reći „eto, nismo izgubili sve kao naši prethodnici, za razliku od njih, dobili smo nešto“ – ističe Popov.

Programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković saglasan je s tim da se stav SAD prema regionu menja jer postoji želja Trampove administracije da raskrsti s Obaminim politikama.

– Ključni ljudi za Srbiju su potpredsednik Pens, koji je bio u srpskom kokusu, i Džon Bolton, koji je kao savetnik za nacionalnu bezbednost Trampa veoma uticajan, a obojica imaju blag stav prema Srbiji. Neko kaže da je to potreba da se stvori nov, svež pristup, a neki da je to samo napuštanje pređašnjeg stanovišta – ističe Savković.

Makron dolazi u decembru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona u Srbiju početkom decembra.

Emanuel Makron

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim senatorom Olivijeom Kadikom naglasio da će Makronova poseta Srbiji biti velika i veoma važna poseta za nas. On je zamolio Kadika da Makronu prenese pozdrave i naveo da će francuski predsednik u Srbiji biti dočekan na domaćinski način.

– Sigurni smo da će se u Beogradu odlično osećati, a rezultati posete će biti veoma dobri kako za Francusku tako i Srbiju – uveren je Vučić.

Rusija je u utorak pokrenula najveće vojne vežbe još od perioda Hladnog rata, na kojima učestvuje oko 300.000 vojnika.

Tagged under:

Bezbednost američkog naroda je „apsolutni najviši prioritet“, izjavio je danas predsednik SAD Donald Tramp, dok se uragan „Florens“ približava istočnoj obali SAD.

EU i SAD intenziviraju pregovore o trgovini

ponedeljak, 10 septembar 2018 by

Šefica Evropske unije za trgovinu Sesilija Malmstrem bila je danas u Briselu domaćin američkom kolegi Robertu Lajtizeru s kojim je, kako kaže, razgovarala o tome kako da se u bilateralnoj trgovini otklone prerpreke i što pre postignu konkretni rezultati.

Medicinski fakultet

Američkom donacijom vrednom 400.000 evra, koju je najavio šef Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić, Niš bi trebalo da dobije laboratoriju za genetska istraživanja i HLA tipizaciju, prvu te vrste u Srbiji. Planirano je da bude smeštena na Medicinskom fakultetu, a najavljeni donator je humanitarna organizacija “Spirit of America” iz SAD.

Tagged under: , , ,
Džonson: Nećemo nametati rešenje, podrška Vučiću

Američki senator i predsedavajući Komisije za državnu bezbednost Ron Džonson rekao je SAD neće nametati rešenje kada je u pitanju status Kosova.

On je naveo da svi zvaničnici SAD, i predsednik Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens, žele da se problem Kosova reši.

Tagged under: , , ,

Srpski teniser Novak Djoković rekao je da je srećan što je osvojio Otvoreno prvenstvo SAD i da je posle teškog perioda zbog povrede i operacije lakta, želeo da se vrati na teren i osvaja najveće trofeje.

Tagged under: , , ,
B92

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, pozvao je danas na svom zvaničnom veb sajtu na jačanje oružanih snaga zemlje kako bi „zastrašile“ neprijatelja.

Poziv dolazi u trenutku povećanja tenzija sa SAD.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je stigao u dvodnevnu posetu Kosovu i Metohiji koju je započeo obilaskom brane Gazivode i Zubinog Potoka. Potom je obišao Leposavić i okolna naselja, te se obratio privrednicima na biznis forumu koji se tamo održava. U večernjim satima se sastao sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Priština je inače prvo zabranila posetu Gazivodama, ali je, kako je saopštila, naposletku ipak dala dozvolu nakon pritisaka iz EU i SAD.

Tagged under: , ,
TOP