FORGOT YOUR DETAILS?

zgrada koc  prokuplje foto lj.m

Iako je zgrada u kojoj je Kulturno-obrazovni centar u Prokuplju trenutno smešten nedavno kompletno renovirana, direktorka ove ustanove, uprkos tvrdnjama gradonačelnika da se samo razmatra zahtev, kaže da je proces preseljenja u zgradu Doma kulture već započet. Iako to niko zvanično ne potvrđuje, na nedavno renoviranu zgradu „tipuje“ prokupački odbor SNS-a.

đorđević

Nakon što je tokom jučerašnjeg dana “Kurir” pisao o pretnjama koje je pre dve godine, tada odbornica Dveri iz Niša, a danas Zavetnica Jelena Đorđević, navodno dobijala od lidera te stranke Boška Obradovića, SNS je osudio to, ali i “njeno prebijanje”, za koje i ona sama kaže da se nije desilo. Nijedan nadležni organ do sada nije potvrdio nijedno krivično delo u ovom slučaju.

Tagged under: , ,
Tončev osuđen zbog napada na "vidno pijanog" aktivistu SNS

Potpredsednik SPS Ivica Tončev osuđen je na godinu dana uslovne kazne jer je 2014. godine napao aktivistu SNS, pišu Južne vesti.

Kako se navodi, Tončev je to učinio dok ga je aktivista SNS prekidao dok je držao govor prilikom puštanja u rad vodovodne mreže u selu Jelašnica.

Tagged under: , , ,

Vučić: Pisma penzionerima o trošku SNS

četvrtak, 29 novembar 2018 by
Vučić: Pisma penzionerima o trošku SNS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pismo zahvalnosti penzionerima slao kao predsednik stranke, a ne države.

On je dodao da je to zato da bi taj trošak platila stranka, a ne poreski obveznici.

Tagged under: , ,
JS

Laž je da Jedinstvena Srbija u Nišavskom okrugu više ne postoji, tvrdi potpredsednik stranke Vojislav Vujić, a to potvrđuje brojem od 3.500 članova u ovom kraju. Samo petoro odbornika i funkcionera je juče iz partije Dragana Markovića Palme “preletelo” u Srpsku naprednu stranku, dodaje, a da su i dalje „snažni“ pokazaće na lokalnim izborima u Doljevcu. Da li je i koliko sve ovo uzdrmalo koaliciju SNS-JS, kako kažu, pokazaće vreme.

Tagged under: , , ,

Ko laže…

ponedeljak, 19 novembar 2018 by
oglasna tabla na kojoj su izcepane plakate sa likom Vučića

Foto: Predrag Trokicić

Kada su mi 2015. ukrali auto, par prijatelja me je tešilo time da će se lopovi možda javiti i ponuditi mi otkup. Nisam verovao u to, jer ko bi se izlagao riziku da ukrade 5 godina staru fabiju, da kontaktira vlasnika i organizuje rizičnu primopredaju, kada je zarada veća ako se fabija iseče i proda u delovima.

I zaista, niko se nije javio sem dvojice inspektora, koji su me pitali kako je auto bio obezbeđen i onda mi ostavili broj telefona, da se javim „ako se nešto desi“.

Međutim, moji roditelji koji su opljačkani otprilike u isto vreme doživeli su iznenađenje. Dobili su pismo u kojem im se izražava zahvalnost zato što su stoički podneli četvorogodišnju pljačku u kojoj im je oteto nekoliko stotina hiljada dinara. Iznos približan vrednosti moje nesrećne fabije.

U čemu je razlika? Zašto su moji kradljivci bili plašljivi i stidljivi, a oni koji su pokrali moje roditelje toliko drski da im pošalju pismo. Ili neoprezni i lakomisleni da otkriju svoj identitet? Ili, pak, toliko bahati da poruče – evo, opljačkali smo vas i još želimo da vas ponizimo, da poverujete da ste nam vi sami dali novac?

Hajde da odbacimo zlobne tvrdnje da je auto-mafija povezana sa strukturama u državi i da ne bi mogla nesmetano da sprovodi logistički zahtevne operacije (nezapažen prolazak kroz guste mreže video nadzora, izvoženje automobila iz zemlje ili organizovanje centara za preradu: sečenje na delove, nalaženje podataka o vlasnicima kojima se nudi otkup) – kada bi delovala bez podrške iznutra. Bez toga, ostaje nam samo nekoliko običnih lopova.

A kako je mojim roditeljima otet novac? U njihovom slučaju bez sumnje se radilo o organizovanom poduhvatu, i to ne struktura povezanih sa državom, već upravo državnih struktura. Prvo je parlament usvojio zakon kojim je poštaru zabranjeno da im donese deo penzije. Nije, naime, zakonom izmenjen obračun penzija već je jednostavno odlučeno da im se deo penzije neće isplaćivati. Vlada je potom s njihovim novcem postupala slobodno, kao novi vlasnici moje fabije s njenim delovima – delila ga je bez skupštinske kontrole kroz budžetsku rezervu, isplaćivala posebne naknade pretorijancima koji bi se pobunili, trošila ga na tajne javne nabavke. Kao vrhunac, Ustavni sud je otimačini dao romantičnu notu odlukom koja je imala malo dodirnih tačaka sa pravom – odbacio je inicijativu za ocenu ustavnosti, uz obrazloženje u kojem se bavio time koliko ima penzionera kojima penzije nisu umanjene, da li „zaštićeni“ iznos od 25 hiljada dinara obezbeđuje staranje o ekonomskoj sigurnosti penzionera „u realnim ekonomskim prilikama“, kakvo je stanje u budžetu.

Četiri godine kasnije, moji roditelji su dobili pismo od predsednika vladajuće partije, čiji sadržaj nanetu materijalnu štetu upotpunjuje duševnom boli zbog bahatosti otimača sa dva lica – državnog i stranačkog. Poručuje im, valjda, da je uzimala država, ali da partija saoseća, da je „strašno“ doba prošlo, da počinje zlatni period. I šta još poručuje između redova? Da partija lično poznaje svakog penzionera, da ima njegovu adresu, da misli na njega, brine o njemu, da i on treba da misli na partiju kada za to dođe vreme.

I dok su moji lopovi posle krađe navukli masku za zavarivanje, zatvorili se u neku garažu i posvetili rasturanju fabije, oni koji rasturaju državu bez maske u po bela dana, nisu se ustručavali da još jednom otvoreno pokažu da ne haju za zakone. Pisali su svim penzionerima. Što bi moglo da znači da imaju bazu sa podacima o svim građanima koji su u penziji. A te podatke nisu našli u malim oglasima, negde između masaže za gospodu i polovnih delova za fabiju.

Proteklih meseci bezuspešno sam pokušavao da utvrdim kako je SNS došao do podataka o mobilnim telefonima građana koje su zvali u predizbonoj kampanji. Nisam uspeo. Poverenik se tada zadržao na saopštenju, ali je ovoga puta pokrenuo postupak nadzora. Ne bih se kladio da će rezultat biti drugačiji od mog preganjanja sa SNS-om i Telekomom. Ili od policijske potrage za mojom fabijom. Ali važno je da pokušavamo i pokazujemo da se ne mirimo sa zadatim stanjem stvari.

Autor je novinar iz Beograda i saradnik Transparentnosti Srbija.

Peščanik.net, 19.11.2018.

Srodni linkovi:

Ljubodrag Stojadinović – Dragi moj predsedniče

Nadežda Milenković – Izbaci uljeza

Vesna Rakić-Vodinelić – Evropski sud i penzije

Sofija Mandić – Ustani i odbrani se!

Sofija Mandić – Nema mira za građane Srbije

The post Ko laže… appeared first on Peščanik.

zumiranje

O otkazima, pretnjama, ucenama i ulozi generala Veselina Šljivančanina u političkim pritiscima na lokalne samouprave u Srbiji koje nisu pod palicom Srpske napredne stranke, u novom izdanju emisije „Zumiranje“ nedeljnika „Vreme“, svedočili su gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predsednik Opštine Stari grad Marko Bastać.

490x370-Zoran-Perisic.jpg

O pritisku centralne vlasti na Grad Šabac, ucenama i pokušajima kupovine odbornika od strane predstavnika Srpske napredne stranke koja je u opoziciji, članove Saveta Evrope upoznao je gradonačelnik ovog grada Nebojša Zelenović. Ovu kritiku stanja demokratije u Srbiji, bivši gradonačelnik Niša i funkcioner SNS Zoran Perišić nazvao je “vređanjem i napadanjem države”. Za nišku omladinu DS-a ovakav Perišićev stav je vređanje građana koji nisu za SNS.

SNS zastave foto Aleksandar Kostic jUZNE VESTI

Na tvrdnje Gradskog odbora Demokratske stranke u Leskovcu kako se stvarnost u ovom gradu prikazuje na lepši način nego što je realna situacija i kritike o velikim dugovanjima, naprednjaci su odgovorili filmom u kome se veliča stranka i njeni rukovodioci, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

"Ministre, zašto pozive za izbore dele članovi SNS?"

Republička poslanica LSV Olena Papuga izjavila je da postoje brojne neregularnosti u kampanji za izbore za nacionalne savete manjina zakazane za 4. novembar.

Ona je upitala resornog ministra Branka Ružića zašto pripadnici nacionalnih zajednica dobijaju pozive za glasanje na pogrešnim adresama i zašto te pozive dele članovi Srpske napredne stranke (SNS).

darko laketic

Narodni poslanik SNS iz Prokuplja Darko Laketić tužio je „Južne vesti“, tvrdeći da je taj medij objavio netačne podatke o njegovim stanovima u Beogradu. Time je, tvrde u tužbi, pretpeo „znatno jake duševne bolove velikog intenziteta zbog povrede ugleda i časti”, zbog čega traži odštetu od 300.000 dinara. Iako su tužbu pisale dve advokatske kancelarije, podneta je sudu koji po zakonu nije nadležan da o tome sudi.

sns slavlje

Srpska napredna stranka proslavila je pre nekoliko dana deseti rođendan. Iako se deklarativno zalažu za demokratiju, stranku u Nišu, takođe čitavu deceniju, vode ljudi postavljeni iz centrale, jer niški naprednjaci nikada nisu održali unutarstranačke izbore. Analitičari ovo odsustvo demokratije u niškom SNS tumače visokom centralizacijom naprednjaka i stranačkim i državnim “apsolutizmom jednog čoveka”.

Tagged under: , , ,
TOP