FORGOT YOUR DETAILS?

BBC: Kosovo, nekada "mezimče Zapada", skreće s puta EU

BBC piše o glasanju u kosovskom parlamentu i formiranju tzv. vojske Kosova, ocenjujući da je Priština znatno skrenula sa evroatlantskog puta.

Najnoviji događaji, ocenjuje BBC, predstavljaju odstupanje od dugogodišnjeg statusa koji je Kosovo uživalo kao „mezimčeta zapadnih sila“. Uz podsećanje na povećanje taksi na proizvode iz Srbije i odluke o formiranju vojske, BBC primećuje da se „obe ove mere događaju protivno upozorenjima, pretnjama i pozivima i od Evropske unije i od NATO“.

Tagged under: , , ,
KiM: Leci o "mobilizaciji", poziv na patroliranje severom

U Južnoj Mitrovici pojavili su se leci u kojima grupa „Oshtima“ poziva „na mobilizaciju“, kao i na patroliranje delovima severa pokrajine gde žive Albanci.

Pokret „Oshtima“, koji je potpisao ovaj proglas, navodi kao razlog za to navodne pretnje „po teritoriju i albanski narod“, a koje vide u najavama pojedinih političara za „korekciju granica“, prenosi Kossev.

Tagged under: ,

„Kosovo i Metohija je za nas velika muka“

četvrtak, 13 decembar 2018 by
"Kosovo i Metohija je za nas velika muka"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Trsteniku da namera Prištine da formira vojsku nije u skladu ni sa pravom, niti sa Rezolucijom 1244.

On je dodao da je dužnost Kfora da tu vojsku raspusti.

Tagged under: ,
MUP: Uhapšni policajci i bivši rukovodilac "Telekoma"

Pripadnici MUP-a uhapsili 10 osoba u više odvojenih akcija. Među njima tri policijska službenik i bivši rukovodilac u „Telekomu Srbija“.

Među osumnjičenima su tri policijska službenika, bivši rukovodilac u „Telekomu Srbije“, ovlašćeno lice Sindikata železničara Srbije, bivše odgovorno lice „Komercijalne banke“ i drugi, saopštio je MUP.

Tagged under: , ,
D'Adario: Kfor nastavlja da stvara bezbedno okruženje

Komandant KFOR-a na Kosovu Lorenco d’Adario rekao je da će KFOR nastaviti da ispunjava svoj mandat i da stvara bezbedno i sigurno okruženje.

Tagged under: , , ,

„U Srbiji, iz godine u godinu, sve gore“

ponedeljak, 10 decembar 2018 by
"U Srbiji, iz godine u godinu, sve gore"

DS, Nova stranka demokratija i PSG izdali saopštenja povodom međunarodnog Dana ljudskih prava, u kojima kažu da su stanja ljudskih prava u Srbiji loša.

Demokratska stranka ocenila je da je stanje ljudskih prava u Srbiji „iz godine u godinu sve gore“ i optužila „političare na vlasti i medije pod njihovom kontrolom“ da su odgovorni za takvo stanje.

Tagged under: , , ,
"PR spremna na tri nova poteza, ne zna se koji je gori"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Priština spremna na nove mere usmerene protiv Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji.

On je dodao da su u pitanju tri nova poteza, koja bi mogla da preduzme, ali nije precizirao o kojim merama je reč.

Tagged under: ,

I oblaci i sunce – do 8 stepeni

četvrtak, 06 decembar 2018 by
I oblaci i sunce – do 8 stepeni

U Srbiji će biti malo i umereno oblačno, a u većini mesta sa periodima sunčanog vremena, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Vetar će biti slab i umeren, jugoistočni. Jutarnja temperatura kretaće se od minus pet do osam stepeni, a najviša dnevna od tri do sedam stepeni Celzijusa. Uveče i tokom noći na krajnjem severu zemlje predviđa se umereno naoblačenje.

Tagged under: ,

Povijest za koju znamo da je nesigurna, varljiva i na ovim prostorima lako potkupljiva disciplina govori da je prva Jugoslavija nastala na grobovima tri imperije kao ‘vjekovni san’ o ujedinjenju svih južnoslavenskih naroda i kao rezultat krajnje pragmatične političke odluke pobjednica Prvog svjetskog rata da spoje pobjednike i poražene. San je, kao što to obično i biva, bio sjajan, realitet nažalost ne.

Tagged under: ,
Naslovne: "Kina i Rusija vraćaju KiM u UN", "24 minuta"

Dnevna štampa od četvrtka piše o formiranju vojske Kosova, a piše se i o liderima crnogorske opozicije.

Politka donosi eksluzivni intervju sa Milanom Kneževićem, jednim od lidera Demokratskog fronta, koji poričuje „neka me zazidaju u zgradu Višeg suda“.

Tagged under: , , ,

„To je taj zakon i drugog nema“

sreda, 05 decembar 2018 by
"To je taj zakon i drugog nema"

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da je zakon jasan i da u institucijama BiH može da stoji samo državna zastava.

„To je taj zakon i nema drugog. Mi smo izrazili spremnost za dalju saradnju sa svim članovima Predsedništva BiH“, rekao je Incko novinarima u Sarajevu.

Tagged under: ,
"Stav NATO – vojska neće biti formirana u decembru" VIDEO

U Briselu se održava dvodnevni NATO samit, a na jednom od današnjih sastanaka bilo je reči i o mogućem formiranju kosovske vojske.

Kako javlja reporter Prve televizije iz Brisela Filip Vidojević, jedan od neimenovanih zvaničnika NATO izjavio je da do najavljenog formiranja vojske neće doći.

Tagged under: , , ,
TOP