FORGOT YOUR DETAILS?

„Rat je gotov“ VIDEO

četvrtak, 13 decembar 2018 by
"Rat je gotov" VIDEO

Predstavnici sukobljenih strana koje ratuju u Jemenu su se rukovali u prisustvu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Dogovor o prekidu vatre u borbama za luku Hodeida posle sedam dana pregovora u Švedskoj postigli su ministar spoljnih poslova Kalid al Jamani i izaslanik pobunjenika Muhamed Abdelsalam.

Direktan sudar kamiona i automobila, telo zarobljeno VIDEO

Težak udes u Ugrinovcima. U direktnom sudaru kamiona i putničkog vozila poginula je jedna osoba. Beživotno telo još uvek se nalazi u automobilu.

Vozač kamiona prošao je bez ikakvih povreda, ali se nalazi u stanju šoka, javlja TV Prva. kako se nezvanično saznaje, do nesreće je došlo kada je vozač automibila pokušao da pretekne kolonu, kada je direktno naleteo na kamion.

Tagged under: , ,
Cipras: Staviću kravatu ako mi je Putin pokloni VIDEO

Premijer Grčke, poznat po tome što ne voli kravate, obećao je da će je na sledećem sastanku s Putinom odenuti ukoliko mu je ruski predsednik pokloni.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka dvojice lidera u Moskvi, Aleksis Cipras nije nosio kravatu, već je imao belu košulju s opuštenom kragnom. Putin je imao kravatu.

Tagged under: , , ,
Smeće svuda, kraj reka, u šumama, pored kuća VIDEO

Prirodne lepote Srbije često su narušene slikama divljih deponija. Smeća ima kraj reka, u šumama, pa i pored kuća.

Nesavesni građani ostavili su trag i u delu Zaplanja. Tamo je bila i naša eko-patrola.

Tagged under: , ,
"Stav NATO – vojska neće biti formirana u decembru" VIDEO

U Briselu se održava dvodnevni NATO samit, a na jednom od današnjih sastanaka bilo je reči i o mogućem formiranju kosovske vojske.

Kako javlja reporter Prve televizije iz Brisela Filip Vidojević, jedan od neimenovanih zvaničnika NATO izjavio je da do najavljenog formiranja vojske neće doći.

Tagged under: , , ,

Foto:Blic

Zato su nakon intenzivnih pregovora u pet sati ujutro u subotu lideri G20 na samitu u Buenos Ajresu izdali saopštenje u kojem su rekli da su „uzeli u obzir trenutne trgovinske probleme“, misleći na sve one zamerke koje je Tramp uputio Kini, EU, Kanadi, Meksiku…

Tramp ima i problem sa Pariskim klimatskim sporazumom. Umesto da se rasprave sa njim i ukažu mu da greše, ostali lideri su u zajedničkom saopštenju samo ponovo potvrdili svoju posvećenost sporazumu, a dodat je paragraf na kojem je navedeno da „SAD ostaju pri svojoj odluci da se povuku iz Pariskog sporazuma“.

Bela kuća je oduševljena. A ostatak G20 jedva da je mogao biti srećniji.

Skoro dve godine otkako je Tramp na čelu SAD, svet mu se ponovo prilagodio. Lideri drugih velikih ekonomskih sila su naučili – i prihvatilii – da neće uspeti da promene Trampove stavove ni logičnim argumentima niti šarmom. Znači, njihov cilj je da se slože da se ne slažu, kako bi izbegli da se uvrede čak i kada ih Tramp vređa. Drugim rečima, najbolji način zaštite multilateralnog sistema jeste da puste „velikog momka“ da radi stvari na svoj način, čak i kada je za stolom sa njima. To su i učinili u Buenos Ajresu, piše „Politiko“.

VIDEO: Tramp pobegao sa slikanja sa predsednikom Argentine

Trampova administracija izgledala je posebno zadovoljna odredbom u saopštenju koja poziva na reformu Svetske trgovinske organizacije (STO)- cilj koji deli Evropska unija, delimično zato što smatra da bi robusnija STO prisilila Trampa da igra po pravilima.

– Danas je sjajan dan za Sjedinjene Države. G20 je usvojio saopštenje sa konsenzusom. To je konsenzus koji zadovoljava mnoge najveće ciljeve SAD-a. Prvi put ikada, G20 je priznao da STO trenutno ne ispunjava svoje ciljeve i da joj je potrebna reforma – rekao je neimenovani visoki zvaničnik Bele kuće u Buenos Ajresu, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Drugim rečima, Tramp može da pročita iste redove u saopštenju drugačije od drugih lidera, ali šta onda? Važno je da se slaže sa tim.

Trgovinska pravila

Druge nacije su bile više uzbuđene zbog trajne zajedničke vizije za dobro funkcionalni sistem zasnovan na pravilima. EU je, posebno, trijumfovala rečenicom u saopštenju u kojoj se navodi: „Obnavljamo našu posvećenost zajedničkom radu na unapređenju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima koji je sposoban da efikasno odgovori na svet koji se brzo menja“.

Tramp svakako nije neko ko se zalaže za taj zajednički rad.

Neimenovani zvaničnik EU je rekao da se pri sastavljanju saopštenja pažljivo vodilo računa o tome da ozbiljne tenzije između SAD i Kine ne pokvare napore za dogovorom.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp i Si Đinping na večeri

On je izrazio frustraciju zbog toga kako se neke velike sile, među kojima su Kina i SAD, ponekad ne pokoravaju pravilima.

– Bilo je važno za SAD da kažemo da postoje trgovinske tenzije. Zato ćete videti rečenicu, koja je pomalo čudna: „Znamo da postoje trgovinski problemi“ – rekao je on i istakao da je ona napisana oko pet sati ujutru.

Nemačka kancelarka Angela Merkel priznaje da je deceniju nakon prvog samita G20 multilateralni pristup bio suočen sa teškim pretnjama i da nije nužno pružio sve odgovore.

– Za multilateralizam se mora boriti. A mi to i radimo. Postaje sve teže. Činjenica da je napravljen Pariski klimatski sporazum je bio sjajan trenutak, ali nije dovoljan da reši probleme – rekla je ona.

Ipak i ona i ostali lideri su pohvalili samit kao uspešan.

– Sa Donaldom Trampom imamo sporazum. Ovaj G20, ove diskusije koje smo imali omogućile su nam saglasnost, i pored nesuglasica oko nekih pitanja, da izgradimo zajednički put – rekao je Emanuel Makron, predsednik Francuske.

VIDEO: Večera Trampa i Si Đinpinga

Tramp više ne izaziva paniku

G20 je možda imala koristi od činjenice da su Tramp i Bela kuća gledali na sastanak u subotu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom kao na najvažniji događaj u Argentini. Zapravo, viši savetnici su malo pažnje posvetili pregovorima o saopštenju G20, ostavljajući većinu posla službenicima nižeg nivoa.

Ranije u njegovom predsedništvu, Tramp se otvoreno žalio što mora da prisustvuje međunardonim samitima. Ali savetnici iz Bele kuće rekli su da je Tramp postao sigurniji na svetskoj sceni poslednjih meseci, izgradio je odnose sa stranim liderima i povećao svoje znanje o pitanjima spoljne politike. Zvaničnici administracije su takođe napredovali, pošto su naučili kako da se ponašaju sa pregovaračima iz drugih zemalja.

Samit G20Foto: /LUKAS COCH / EPA;

Samit G20

Slično tome, svetski lideri i njihovi zamenici naučili su kako da žive sa Trampom. Nestali ​​su dani kada su iznenadne izjave predsednika SAD u vezi sa spoljnom politikom izazivali paniku. Umesto toga, svetski zvaničnici sada ostaju mirni, fokusiraju se na područja saglasnosti i – što je najvažnije – pokušavaju da nađu načine da mu se dodvore.

Najbolji primer za to je dao japanski premijer Šinzo Abe, koji mu je čestitao na istorijskoj pobedi Republikanske stranke na izborima za kongres, uprkos činjenici da su republikanci izgubili većinu u Donjem domu.

Čini se da su svetski lideri navikli na Trampova iznenađenja, pa ih ona više zapravo ne iznenađuju.

Tagged under: , , ,
Napad hlorom u Siriji? "To su laži" VIDEO

Najmanje 50 osoba zatražilo je pomoć lekara zbog problema sa disanjem nakon napada pobunjenika u Alepu.

Međutim, pobunjenici tvrde da nisu koristili otrovni gas.

Tagged under: , ,
Komunalcima smeta automobil, ali ne i deponija  VIDEO

Preko puta divlje deponije komunalni policajci su napisali kaznu za uredno parkiran automobi.

Vlasnik pokušava da ga proda, a kom je istekla registracija pre četiri meseca.

Tagged under: , , ,
Hapšenja u Prištini zbog paljenja srpskih proizvoda VIDEO

Kosovska policija uhapsila je nekoliko građana koji su u strogom centru Prištine, na trgu Skenderbeg, zapalili neke od srpskih proizvoda.

Prištinska televizija T7 je direktno prenosila taj događaj.

Tagged under: , ,

Dve devojke postale su potpuni hit na društvenim mrežama, pošto se pojavio video na kom potpuno gole treniraju na plaži.

Tagged under: , , ,
Tagged under: ,
Potop u CG i Hrvatskoj: Voda na putevima, u školama VIDEO

Na primorju Hrvatske i Crne Gore nevreme i velika količina kiše uzrokovali su izlivanje kanala i odvoda, zbog čega su brojne kuće i podrumi poplavljeni.

U Herceg Novom i Igalu došlo je do plavljenja kuća i objekata, a pripadnici Službe zaštite i spasavanja ispumpavaju vodu sa sedam pumpi, prenosi Radio Jadran.

Tagged under: , , ,
TOP