FORGOT YOUR DETAILS?

Pokušaj ubistva Rusa Sergeja Skripalja, dvostrukog agenta otrovanog u Solsberiju u Velikoj Britaniji prošle nedelje, jeste nešto što vlastima u Moskvi najmanje treba, posebno uoči predsedničkih izbora ovog meseca. Ali, za britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona i britansku premijerku Terezu Mej sumnje nema. Za ovo dvoje političara kriva je Rusija, a nalog je dao lično njen predsednik Vladimir Putin.

Ruski predsednik, Vladimir Putin, izjavio je da je 2014. godine naredio da bude oboren putnički avion za koji je stigao izveštaj da nosi bombu koju će baciti na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Tagged under: ,

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u decembru Ukaz o novoj vojnoj doktrini Rusije, preneo je Rojters.

Kako je ranije izvestio TAS S, u novoj redakciji teksta jačanje vojnog potencijala NATO-a je među glavnim spoljnim pretnjama po Rusiju.

Pored toga, među glavnim pretnjama su i globalne funkcije NATO-a koje se ostvaruju uz kršenje normi međunarodnog prava, kao i približavanja vojne infrastrukture zemalja-članica Alijanse ruskim granicama, između ostalog daljim širenjem tog bloka.

Inovirana Vojna doktrina Rusije je među glavne spoljne vojne opasnosti uvrstila i instaliranje i jačanje stranih vojnih kontigenata u zemljama koje su joj u susedstvu, korišćenje vojne sile na njihovoj teritoriji uz kršenje normi međunarodnog prava, pojavljivanje žarišta i eskalacija oružanih konflikata.

Pročitajte još:

„Zapad se suočava sa istorijskom naplatom za ropstvo, kolonijalizam i ostale grehove!“

Putin neće prisustvovati komemoraciji u Aušvicu

(FOTO) ŠARLI EBDO SE NE PREDAJE:“Redakcija preživelih“ ne odustaje od Muhameda

Na listi spoljnih opasnosti su i teritorijalne pretenzije prema Rusiji i njenim saveznicima i mešanje u njihove unutrašnje poslove, navela je ruska agencija.

Doktrina je precizirana u skladu sa odlukom Saveta bezbednosti Rusije od 5. jula 2013, a izmene je taj savet odobrio 19. decembra ove godine.

„Raša tudej“ je ranije navela da suština nove doktrine ostaje nepromenjena u odnosu na prethodnu, te da ruska vojska i dalje ima odbrambenu svrhu, a zemlja obećava da će je koristiti samo kao poslednje sredstvo.

Neizmenjeni su i principi upotrebe nuklearnog oružja kojih se Rusija pridržava, dodaje ruski kanal i podseća da je prevashodni cilj takvog oružja odvraćanje potencijalnih neprijatelja od napada na Rusiju.

Međutim, ističe RT, Rusija bi upotrebila nuklearno oružje kako bi se zaštitila od vojnog napada – bilo nuklearnog ili konvencionalnog – koji bi ugrozio njen opstanak.

Među glavnim spoljnim vojnim pretnjama navedenim u novoj ruskoj vojnoj doktrini je „formiranje i raspoređivanje globalnih strateških antibalističkih raketnih sistema koje potkopava uspostavljenu globalnu stabilnost i ravnotežu moći u nuklearnim raketnim sposobnostima, primena koncepta „brzog udara“, plan o raspoređivanju oružja u kosmosu i raspoređivanje strateškog konvencionalnog preciznog oružja“.

Još jedna novina u ruskoj vojnoj doktrini je da je jedan od ciljeva ruske vojske zaštita nacionalnih interesa u regionu Arktika, navodi RT.

Na domaćem polju, kako stoji u tekstu nove doktrine, Rusija se suočava sa pretnjama „akcija usmerenih na nasilne promene ruskog ustavnog poretka, destabilizaciju političkog i društvenog okruženja, dezorganizaciju funkcionisanja vladinih tela, ključnih civilnih i vojnih objekata i informacione infrastrukture Rusije“.

Prema obnovljenoj verziji ruske doktrine, Rusija vidi međunarodnu saradnju sa zemljama koje dele njene napore da pojača bezbednost, pre svega sa članicama BRIKS-a, OEBS-a, Šangajske organizacije za saradnju i drugima, kao ključnu za sprečavanje vojnih sukoba.

Tradicionalne pretnje sa kojima Rusija mora da se hvata u koštac, a koje su navedene u novoj doktrini, uključuju ekstremizam i terorizam, širenje oružja za masovno uništenje i raketne tehnologije, kao i akcije stranih obaveštajnih službi, zaključuje „Raša tudej“.

Ovo je ruski ratni arsenal!

petak, 09 januar 2015 by

Iako se Rusija danas možda ne smatra tako velikom vojnom silom kao nekada, od kada je Vladimir Putin 2012. ponovo izabran za predsednika, ruske oružane snage doživele su značajan preobražaj.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se ruskim državljanima na Krimu i u Sevastopolju priznaju dokumenta o služenju vojnog roka u ukrajinskoj vojsci.

Ruski predsednik Vladimir Putin spasao je zemlju od raspada, izjavio je nekadašnji lider SSSR Mihail Gorbačov. On je na predstavljanju svoje knjige „Posle Kremlja“ govorio i o situaciji u Ukrajini i o NATO ekspanziji.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je novu vojnu doktrinu, saopštio je danas Kremlj.

Putin zamrzao cenu votke

sreda, 24 decembar 2014 by

Suočen s monetarnom krizom u Rusiji i inflacijom koja će biti iznad 10 odsto do kraja godine, ruski predsednik Vladimir Putin je zatražio da Vlada zamrzne cenu votke, prenose danas ruski mediji.

„Razgovor je vođen o kriznoj situaciji koja se nastavlja u Ukrajini“, navodi se u saopštenju pres službe Kremlja i ističe da je neophodno obezbediti stabilan prekid vatre u oblasti Donbas na istoku Ukrajine, prenosi TAS S.

Putin, Merkelova, Oland i Porošenko saglasili su se da je neophodno da se što pre sastane Kontakt grupa za rešenje sukoba u Ukrajini. Oni su kao prioritetne zadatke označili – razmenu zarobljenika i povlačenje teškog naoružanja iz zone sukoba.

Razgovarali su, takođe, o rekonstrukciji porušene istočne Ukrajine, humanitarnim i pitanjima socijalnoj pomoći stanovništvu u ratom zahvaćenoj oblasti.

PROČITAJTE JOŠ:

PUTIN NA POTEZU!? Obama odobrio slanje vojne pomoći Ukrajini!

Za praznike najviše troše Irci, a najmanje Rusi

Lavrov: Krim je jedistvena, jedna i jedina, ruska zemlja

Američki državni sekretar Džon Keri ocenio je u Londonu da je Rusija poslednjih dana učinila neke konstruktivne poteze za smanjivanje tenzija u Ukrajini i da bi, ukoliko tako nastavi, Vašington mogao ukinuti sankcije prema toj zemlji, prenosi Rojters.

„Sankcije mogu biti ukinute za nekoliko dana ili sedmica ukoliko predsednik Vladimir Putin nastavi da preduzima korake ka smanjenu tenzija i ostane privržen dogovoru o prekidu vatre koji treba da okonča ukrajinski konflikt“, rekao je Keri i naglasio da „sve zavisi od izbora koji Putin bude napravio“.

Vladimir Putin uveliko raspoređuje vojne trupe po Severnom polu kako bi imao nesmetan pristup novim izvorima nafte.

Vladimir Putin i Rusija ponovo pokušavaju da se vrate na zapadni Balkan, a u tome pokušava da ih spreči Angela Merkel, glavni je zaključak vodećih zapadnih listova. Mediji poslednjih dana pokazuju neuobičajeno izražen interes za Balkan, a naročiti akcenat stavljen je na Srbiju.

Tagged under: , , ,

Ruski predsednik Vladimir Putin doživeo je jedan od retkih diplomatskih poraza preusmerenjem gasovoda ka Turskoj. Međutim, ako postoji pobednik u ovom slučaju – to je upravo Turska, koja je iskoristila priliku i ekspoatisala jaz između istoka i zapada kako bi obezbedila dugoročne rezerve energije po povoljnim cenama, piše današnji „Njujork Tajms“.

Tagged under: ,
TOP