FORGOT YOUR DETAILS?

Prva generacija digitalnih (​brojčanih​)​ bibliotekara u Srbiji

by / četvrtak, 04 decembar 2014 / Kategorija Vesti Tracara
IMG_4586 (1)

Bibliotekari sa osam fakulteta ​Univerziteta u Novom Sadu i iz ​Narodne biblioteke Srbije uspešno su završili prvu osnovnu obuku iz digitalnog (brojčanog) bibliotekarstva u sklopu projekta “PERUN, kojim rukovodi Centar za nove medije i kulturu (CNM) iz Novog Sada u saradnji sa Centralnom bibliotekom Univerziteta u Novom Sadu.

“Kada su osnovane, Resavska prepisivačka škola, Cetinjska štamparija i Biblioteka Matice srpske išle su u korak sa vremenom u negovanju srpske kulture. Danas taj posao preuzimaju digitalni bibliotekari”, rekao je pokretač projekta dr Andrej Fajgelj prilikom dodele sertifikata.

Osim ovladavanj​a​ radom na skenerima i softveru najnovije generacije, polaznici su digitalizovali (ubrojčali) 181 doktorsku disertaciju Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu. Disertacije će biti dostupne javnosti na digitalnoj (brojčanoj) platformi CRIS Univerziteta u Novom Sadu, u skladu sa novim zakonom o visokom obrazovanju.

Projekat je sproveden uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i predstavlja nastavak saradnje u sklopu koje je ​​izrađena platforma Digitalne (Brojčane) baštine Novog Sada (bbns.rs)​ i​ organizovana​ konferencija “Biblitech”, na kojoj je učestvovao i ​dr Teri Plam, osnivač jednog od prvih univerzitetskih programa digitalnog (brojčanog) bibliotekarstva u svetu.

U drugoj fazi projekta “PERUN talentovani studenti Univerziteta u Novom Sadu će se obučavati za izradu aplikacija za efikasnije korišćenje digitalizovane (ubrojčane) kulturne i naučne baštine.

Autor i foto: Life Content

Izvor:: Prva generacija digitalnih (​brojčanih​)​ bibliotekara u Srbiji

Share Button
Tagged under: , , ,
TOP