FORGOT YOUR DETAILS?

Šta ćemo gledati u 2015: Povratak velikih reditelja

by / nedelja, 11 januar 2015 / Kategorija Vesti Tracara
559208_film-st_f

Ova filmska godina biće jedna od boljih, smatraju stručnjaci. Stižu nova ostvarenja Tarantina, Van Santa, Malika, Skorsezea, Spilberga…

U 2015. u bioskope stižu poslastice za svačiji ukus, od novog Bonda i nastavaka naučnofantastičnih klasika „Ratova zvezda“, „Osvetnika“, „Terminatora“ i „Parka iz doba Jure“, preko svežih verzija „Petra Pana“, „Pepeljuge“, „Frankenštajna“ i „Magbeta“, do novih ostvarenja velikih autora sedme umetnosti.

Na prvom velikom filmskom festivalu u Berlinu (5-15. februar) svoje nove filmove predstaviće Terens Malik, Kenet Brana i Piter Grinevej. Malik je snimio „Knight of Cups“ o neumerenim životima bogatih i slavnih, Brana će predstaviti svoju verziju „Pepeljuge“ (s Kejt Blančet u ulozi zle maćehe), a Grinevej „Eisensten in Guanajuato“, o boravku Sergeja Ajzenštajna u Meksiku 1931. godine.

Kasnije ove godine svoja dela će promovisati i ostali autori.

Posle kontroverznog „Poslednjeg Hristovog iskušenja“, Martin Skorseze ponovo je snimio film o veri, „Silence“ („Ćutanje“), zasnovan na romanu japanskog autora Šjusakua Enda, koji se bavi progonom hrišćana u Japanu u 17. veku.

U Japanu se odvija i radnja drame „The Sea of Trees“ Gasa van Santa o samoubilački nastrojenom američkom turisti (Metju Mekonahi), koji u šumi blizu Fudžija sreće izgubljenog Japanca (Ken Vatanabe) te zajedno pokušavaju da nađu izlaz.

Tom Henks i Stiven Spilberg po četvrti put su udružili talente i snimili hladnoratovski špijunski triler „St. James Place“ o spasavanju američkog pilota oborenog u SSSR. Scenario su napisali Itan i Džoel Koen. Ugledni danski autor Tomas Vinterberg režirao je svoju verziju klasika „Daleko od razuzdane gomile“ Tomasa Hardija s Keri Maligen u ulozi Batštibe Everdin, kojoj se udvaraju trojica muškaraca.

Kventin Tarantino režirao još jedan vestern, „The Hateful Eight“, smešten u Vajoming posle Građanskog rata. Osmoro putnika živopisnih karaktera sklonilo se od snežne oluje u jedan pansion, ali pitanje je da li će svi odatle izaći čitavi. Iako je scenario za film dospeo u javnost početkom 2014, zbog čega je besni Tarantino izjavio da odustaje od snimanja, u međuvremenu je rekao da se smirio i napisao novu verziju s drugačijim završetkom.

Ukratko

– Meksički vizionar Giljermo del Toro režirao je modernu priču o duhovima „Crimson Peak“.
– Uzbuđenje oko njegovog remek-dela „Odrastanje“ još se nije sleglo, a Ričard Linklejter već je snimio novi film: „That’s What I’m Talking About“.
– Džonatan Demi snimio je dramu „Ricki and the Flash“ o ženi (Meril Strip) koja napušta porodicu da bi postala rok zvezda.
– Kameron Krou snimio je romantičnu komediju, još uvek bez naslova.
– Ridli Skot vraća se naučnofantastičnom žanru filmom „The Martian“ (Marsovac).
– Kejt Blančet i Runi Mara igraju glavne uloge u filmu „Carol“ Toda Hejnsa, adaptaciji romana „Cena soli“ Patriše Hejsmit.
– Veliki favorit u aktuelnoj sezoni nagrada zahvaljujući komediji „Birdman“ – Meksikanac Alehandro Gonzales Injaritu snima vestern „The Revenant“.
– Ron Hauard režirao je „Heart of the Sea“, priču iz 1820. o kitolovcu „Eseks“.
– Avanturistički 3D film „Everest“ režirao je Islanđanin Baltazar Kormakur („101 Rejkjavik“).
– Dejvid O. Rasel snimio je „Silver Linings Playbook“.
– Majkl Fasbender igra u „Magbetu“, adaptaciji Šekspirove drame u režiji Džastina Kurcela.
– Žan-Mark Vale („Poslovni klub Dalas“) prošle godine snimio je dramu „Wild“, a trenutno završava novi film „Demolition“.
– Nakon režiranja serije „Pravi detektiv“, Keri Fukunaga se vraća na velike ekrane filmom zasnovanom na romanu „Beasts of No Nation“.

Izvor: Blic
Foto: Promo

Izvor Vesti:: Šta ćemo gledati u 2015: Povratak velikih reditelja

Share Button
TOP