FORGOT YOUR DETAILS?

Veliki povratak Meri Popins!

utorak, 15 septembar 2015 by
meri popins

Više od pola veka od kako je svet upoznao Meri Popins, “Dizni” je odlučio da damu sa kišobranom koja je osvojila srca gledalaca vrati na velike ekrane, opet u vidu mjuzikla.

U filmu snimljenom 1964. godine glavne uloge tumačili su Džuli Endruz, koja je nagrađena Oskarom za ovu ulogu, i Dik van Dajk, koji su zarazili publiku svojim plesačkim i pevačkim umećima.

Nova dešavanja biće smeštena u period oko 20 godina posle prvobitne verzije iz 1964. godine, a sama priča biće bazirana na knjigama o Meri Popins književnice Pamele Lindon Travers.

I dalje nije poznato ko će dobiti glavnu ulogu u filmu ali je poznato da će Rob Maršal, koji je režirao “Pirate sa Kariba” voditi ceo projekat.

Što se tiče novih pesama, za njih će biti zaduženi Mark Šajman i Skot Vitman, a scenario piše Dejvid Magi, koji je pisao scenario za “Pijev život”.

Tagged under: , , ,
559208_film-st_f

Ova filmska godina biće jedna od boljih, smatraju stručnjaci. Stižu nova ostvarenja Tarantina, Van Santa, Malika, Skorsezea, Spilberga…

U 2015. u bioskope stižu poslastice za svačiji ukus, od novog Bonda i nastavaka naučnofantastičnih klasika „Ratova zvezda“, „Osvetnika“, „Terminatora“ i „Parka iz doba Jure“, preko svežih verzija „Petra Pana“, „Pepeljuge“, „Frankenštajna“ i „Magbeta“, do novih ostvarenja velikih autora sedme umetnosti.

Na prvom velikom filmskom festivalu u Berlinu (5-15. februar) svoje nove filmove predstaviće Terens Malik, Kenet Brana i Piter Grinevej. Malik je snimio „Knight of Cups“ o neumerenim životima bogatih i slavnih, Brana će predstaviti svoju verziju „Pepeljuge“ (s Kejt Blančet u ulozi zle maćehe), a Grinevej „Eisensten in Guanajuato“, o boravku Sergeja Ajzenštajna u Meksiku 1931. godine.

Kasnije ove godine svoja dela će promovisati i ostali autori.

Posle kontroverznog „Poslednjeg Hristovog iskušenja“, Martin Skorseze ponovo je snimio film o veri, „Silence“ („Ćutanje“), zasnovan na romanu japanskog autora Šjusakua Enda, koji se bavi progonom hrišćana u Japanu u 17. veku.

U Japanu se odvija i radnja drame „The Sea of Trees“ Gasa van Santa o samoubilački nastrojenom američkom turisti (Metju Mekonahi), koji u šumi blizu Fudžija sreće izgubljenog Japanca (Ken Vatanabe) te zajedno pokušavaju da nađu izlaz.

Tom Henks i Stiven Spilberg po četvrti put su udružili talente i snimili hladnoratovski špijunski triler „St. James Place“ o spasavanju američkog pilota oborenog u SSSR. Scenario su napisali Itan i Džoel Koen. Ugledni danski autor Tomas Vinterberg režirao je svoju verziju klasika „Daleko od razuzdane gomile“ Tomasa Hardija s Keri Maligen u ulozi Batštibe Everdin, kojoj se udvaraju trojica muškaraca.

Kventin Tarantino režirao još jedan vestern, „The Hateful Eight“, smešten u Vajoming posle Građanskog rata. Osmoro putnika živopisnih karaktera sklonilo se od snežne oluje u jedan pansion, ali pitanje je da li će svi odatle izaći čitavi. Iako je scenario za film dospeo u javnost početkom 2014, zbog čega je besni Tarantino izjavio da odustaje od snimanja, u međuvremenu je rekao da se smirio i napisao novu verziju s drugačijim završetkom.

Ukratko

– Meksički vizionar Giljermo del Toro režirao je modernu priču o duhovima „Crimson Peak“.
– Uzbuđenje oko njegovog remek-dela „Odrastanje“ još se nije sleglo, a Ričard Linklejter već je snimio novi film: „That’s What I’m Talking About“.
– Džonatan Demi snimio je dramu „Ricki and the Flash“ o ženi (Meril Strip) koja napušta porodicu da bi postala rok zvezda.
– Kameron Krou snimio je romantičnu komediju, još uvek bez naslova.
– Ridli Skot vraća se naučnofantastičnom žanru filmom „The Martian“ (Marsovac).
– Kejt Blančet i Runi Mara igraju glavne uloge u filmu „Carol“ Toda Hejnsa, adaptaciji romana „Cena soli“ Patriše Hejsmit.
– Veliki favorit u aktuelnoj sezoni nagrada zahvaljujući komediji „Birdman“ – Meksikanac Alehandro Gonzales Injaritu snima vestern „The Revenant“.
– Ron Hauard režirao je „Heart of the Sea“, priču iz 1820. o kitolovcu „Eseks“.
– Avanturistički 3D film „Everest“ režirao je Islanđanin Baltazar Kormakur („101 Rejkjavik“).
– Dejvid O. Rasel snimio je „Silver Linings Playbook“.
– Majkl Fasbender igra u „Magbetu“, adaptaciji Šekspirove drame u režiji Džastina Kurcela.
– Žan-Mark Vale („Poslovni klub Dalas“) prošle godine snimio je dramu „Wild“, a trenutno završava novi film „Demolition“.
– Nakon režiranja serije „Pravi detektiv“, Keri Fukunaga se vraća na velike ekrane filmom zasnovanom na romanu „Beasts of No Nation“.

Izvor: Blic
Foto: Promo

IMG_4586 (1)

Bibliotekari sa osam fakulteta ​Univerziteta u Novom Sadu i iz ​Narodne biblioteke Srbije uspešno su završili prvu osnovnu obuku iz digitalnog (brojčanog) bibliotekarstva u sklopu projekta “PERUN, kojim rukovodi Centar za nove medije i kulturu (CNM) iz Novog Sada u saradnji sa Centralnom bibliotekom Univerziteta u Novom Sadu.

“Kada su osnovane, Resavska prepisivačka škola, Cetinjska štamparija i Biblioteka Matice srpske išle su u korak sa vremenom u negovanju srpske kulture. Danas taj posao preuzimaju digitalni bibliotekari”, rekao je pokretač projekta dr Andrej Fajgelj prilikom dodele sertifikata.

Osim ovladavanj​a​ radom na skenerima i softveru najnovije generacije, polaznici su digitalizovali (ubrojčali) 181 doktorsku disertaciju Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu. Disertacije će biti dostupne javnosti na digitalnoj (brojčanoj) platformi CRIS Univerziteta u Novom Sadu, u skladu sa novim zakonom o visokom obrazovanju.

Projekat je sproveden uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i predstavlja nastavak saradnje u sklopu koje je ​​izrađena platforma Digitalne (Brojčane) baštine Novog Sada (bbns.rs)​ i​ organizovana​ konferencija “Biblitech”, na kojoj je učestvovao i ​dr Teri Plam, osnivač jednog od prvih univerzitetskih programa digitalnog (brojčanog) bibliotekarstva u svetu.

U drugoj fazi projekta “PERUN talentovani studenti Univerziteta u Novom Sadu će se obučavati za izradu aplikacija za efikasnije korišćenje digitalizovane (ubrojčane) kulturne i naučne baštine.

Autor i foto: Life Content

Tagged under: , , ,
fotka

U četvrtak od 18 sati, u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“, biće predstavljen najnoviji roman Vidosava Stevanovića, „Ako ikad umrem“.

O ovom romanu, u izdanju Službenog glasnika, govoriće predstavnik izdavača Petar V. Arbutina, Mirko Demić, direktor Biblioteke i sam autor.

Diktature su večne ali su diktatori smrtni. Kako pobediti prirodu, kako produžiti vlast?

Autor: Mario Badjuk, Life Content
Foto: Promo

plakat-naslovna kataloga

Izložba “Empty space” dvoje akademskih slikara, koji su trenutno na doktorskim studijama, biće otvorena u ponedeljak 24. novembra u 20 časova u Velikoj galeriji KC Grada. Tijana Radenković i Mirza Dedać su na umetničkoj sceni već duže vreme, izlažući i grupno i samostalno, a dobitnici su i nagrada za svoj rad. Tijana je dobitnica nagrade Ljubica Sokić 2013., dok je Mirza dobitnik nagrade Stevan Knežević, za crtež.

Koncept postavke izložbe referira na odnos likovne umetnosti i informatičkog globalizovanog sveta tehnologije, sveta koji komunicira razne tekstualne sadržaje. Prostor koji se definiše kroz određeni oblik (slika, instalacija) neminovno uključuje vremenski okvir, kako nastanka, tako i memorije umetnika da delo referiše na situaciju bilo da je u prošlosti ili u srodnoj sadašnjosti. Tekst i oblici koji se javljaju u takvom prostoru, a bivaju preuzeti od već poznatih i prihvaćenih, ponavljaju se po određenom šablonu, preispitujući našu svest prema sadržajima koji se oblikuju u društvenoj sferi. Na taj način posmatrač dolazi do stanja zbunjenosti ili uzbuđenja zbog sadržaja, kojem svakako nalazi idealan i njemu najbliži smisao. Transformacija i donekle materijalizacija informatičkog prostora u slikarski daje posmatraču inicijalnu zbunjenost, jer prepoznaje motive koji su izmešteni u drugu sferu, a odatle sam donosi zaključke koji imaju veze sa njegovim subjektivnim doživljajem tog praznog prostora (empty space).

Izložba će biti otvorena do 30. novembra i može se posetiti svakod dana od 14 do 20 časova.

Autor: Life Content
Foto: Promo

1

Solistički koncert primadone Narodnog pozorišta u Beogradu Suzane Šuvaković Savić sa gostima pod nazivom “Pučiniju u čast”, biće održan u petak 12. decembra, u 20 časova na Velikoj sceni.

Kao specijalni gosti nastupiće mecosopran Nataša Jović Trivić i tenor Rozario la Spina.

Dirigent je gošća iz Italije Đana Frata, a reditelj Ana Grigorović.

Poslednjih godina, sopran Suzana Šuvaković Savić održala je nekoliko veoma uspešnih Novogodišnjih gala koncerata u prepunom Sava centru.

I ovog decembra, odlučila je da ljubiteljima opere priredi još jedan vrhunski umetnički ugođaj, ali u intimnijem prostoru, na sceni matičnog teatra, u kojem je, tokom dosadašnje bogate karijere, ostvarila niz najznačajnijih uloga iz lirskog sopranskog faha.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta u Beogradu, po ceni od 1.000, 800, 600, 400, 300 i 200 dinara.

Autor: Life Content

Minja Subota 2

Milan Minja Subota, naš poznati kompozitor za decu, fotograf, autor i voditelj kultne televizijske emisije “Muzički tobogan” (ali i mnogih drugih) i poznati bugarski književnik i pozorišni pisac Pančo Pančev, dobitnici su nagrade “Mali princ” za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, odlučeno je na Sednici saveta Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koja je održana 12. novembra u Subotici. Nagrade će im biti dodeljene na predstojećem, 22. izdanju Festivala, koje će se u Subotici održati od 17. do 23. maja 2015. godine.

Na sednici, kojom je predsedavao proslavljeni pisac za decu Ljubivoje Ršumović, istaknuto je da su, uprkos znatno smanjenom budžetu (a zbog toga u određenoj meri i obimu programa), na ovogodišnjem 21. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu postignuti visoki umetnički dometi. Festival je okupio i ove godine veliki broj domaćih i inostranih umetnika, pozorišnih stručnjaka, ljubitelja pozorišta, dece i mladih, i svojim bogatim i raznovrsnim programima omogućio intenzivno povezivanje i razmenu profesionalnih znanja i iskustava, kao i uvođenje dece u svet umetnosti (pozorište, književnost, film), učenje o drugim, pre svega pozorišnim kulturama i prikazivanje sopstvenih ostvarenja i postignuća drugima. Tokom šest dana, Festival je ugostio umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola iz 18 zemalja, a u okviru takmičarskog programa izvedeno je 15 predstava iz 13 zemalja, žanrovski i stilski različitih, namenjenih publici uzrasta od 3 do 18 godina.

OtvaranjeFestivala 14 manja

Programe 21. Međunarodnog festivala videlo je oko 20.000 posetilaca (15.000 u Srbiji i 5.000 u zemljama regiona u kojima je gostovala izložba ‘100 godina slovenačke lutkarske umetnosti’). Ulaz na sva dešavanja bio je besplatan, a posećenost izuzetno velika. Na Festivalu je boravilo oko 800 učesnika i gostiju iz 18 zemalja uključujući i zemlju domaćina Srbiju (Bugarska, Brazil, Crna Gora, Estonija, Gruzija, Hrvatska, Indija, Japan, Mađarska, Meksiko, Nigerija, Poljska, Rumunija, Rusija, Slovenija, Srbija, Ukrajina i Velika Britanija).

Glavno nastojanje organizatora (Otvorenog univerziteta iz Subotice), da se uprkos smanjenim sredstvima očuva programska fizionomija Festivala, odnosno da se zadrže sve programske celine koje su postale neodvojivi deo Festivala i koje ga čine onim što on danas jeste, u potpunosti je ispunjeno, naglašeno je na sednici Saveta Festivala.

Medjunardoni festival pozorista za decu u Subotici_1 manja

Takođe je usvojena i programska orijentacija dvadeset i drugog Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji će se održati u maju sledeće godine uz gostovanja festivalskih predstava širom Vojvodine i drugih krajeva Srbije i reprizu Festivala u Segedinu, u susednoj Mađarskoj. Tokom sedam dana, Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, i zemlje domaćina, Srbije. U fokusu 22. Festivala biće mađarsko lutkarstvo koje će biti predstavljeno u saradnji sa Pozorišnim institutom i muzejem Mađarske iz Budimpešte, Ambasadom Mađarske u Srbiji i Pozorišnim muzejem Vojvodine iz Novog Sada.

Ima li deda odelo, Novi sad manja

Koliko je pojаvljivаnje nа Festivаlu stvаr prestižа, navedeno je na sednici Saveta, nаjbolje pokаzuje činjenicа dа se zа učešće u tаkmičаrskom progrаmu prijаvilo čаk 230 predstаvа iz 44 zemlje kao i to da su sva pozorišta koja su učestvovala u ovogodišnjem takmičarskom programu došla na Festival bez nadoknade putnog troška i honorara od strane Festivala. Neka od njih, poput pozorišta iz Gruzije, prevalila su i nekoliko hiljada kilometara autobusom da bi učestvovala na Festivalu u Subotici.

Boribon i Anipani, Madjarska manja

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

Autor i foto: Life Content

grejs-finalno-660x466

Ulaznice za premijeru predstave “Dogvil” koja će se održati 19. decembra u Mikser House-u su od danas u prodaji i mogu se kupiti na svim prodajnim mestima servisa Gigstix (i online preko sajta http://www.gigstix.com/), kao i u samom Mikser House-u (Karađorđeva 46, Beograd). Cena ulaznice je 1.200 dinara.

Predstavu Dogvil, pozorišnu adaptaciju scenarija istoimenog filma Larsa fon Trira, režira Kokan Mladenović, a muziku kompozitora Marka Grubića izvodiće uživo Vrooom u sastavu: Andrijana Belović (glas i klavijature), Jamal Al Kiswani (saksofoni, flauta, gitara, klavijature) i Marko Grubić (bas, gitara, klavijature, loopovi).

Branislav Trifunović igraće sve muške uloge u komadu, a ulogu Grejs i sve ostale ženske uloge igraju Milica Majstorović i Tamara Aleksić.

Autore pozorišne predstave Dogvil najviše zanima specifična psihologija izolacije koja dugoročno ostavlja posledice na svakog pojedinca u izolovanoj zajednici. Na bini su tri muzičara i glumci, a narativ se predstavlja glumom, koncertnim izvođenjem i interakcijom sa videom, odnosno filmskim scenama na velikom platnu, koje dominira scenografijom.

Koproducenti predstave Dogvil su Mikser, SKC Novi Sad, Dom omladine Pančeva i Marko Grubić (Fast Forward). Partner predstave je KC Pančevo. Projekat je podržao Sokoj.

Autor: Life Content
Foto: Promo

Završen džez festival u Pančevu

nedelja, 09 novembar 2014 by
530096_dzon-aberkrombi-1-foto-promo_f

Fantastičnim koncertima Organ Trija (Džon Aberkrombi, Adam Nusbaum i Geri Versajs) i dua Joakim Kun i Prabu Eduar zatvoren je u subotu 17. Pančevački džez festival.

Ovogodišnji, 17. Pančevački džez festival trajao je od 1. do 8. novembra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz bogat program.

Poslednje večeri festivala publika je prisustvovala svetskoj premijeri dua nemačkog pijaniste Joakima Kuna i indijskog perkusioniste Prabu Eduara, koji su predstavili nadahnuti spoj autorskih kompozicija i muzike improvizovane na licu mesta, saopštio je organizator festivala.

Prisutni su bili oduševljeni ovim nastupom.

Pre njih, publika je imala priliku da prvi put u Srbiji čuje zvezdu festivala, gitaristu Džona Aberkrombija i njegov trio, koji čine poznati bubnjar Adam Nusbaum i cenjeni orguljaš Geri Versejs.

Umetnički direktor ovogodišnjeg festivala bio je Vojislav Pantić, a urednik pratećeg programa Nikola Marković.

Izvor i foto: Tanjug

DSC_3679

Izložba fotografija Lazara Markovića „Refleksije“ otvorena je na Tribini mladih u Kulturnom centru Novog Sada. Izložba će trajati do 16. novembra, a kako se moglo čuti, ova postavka je prvi od uvodnih, pratećih, programa Novosadskog džez festivala.

Gledajući sa jednog od venecijanskih mostova u vodu, kroz koju je pre toga prošla gondola, primetio sam da kako se voda smiruje, tako se stvaraju slike. Bile su vrlo pokretne i stalno su menjale oblik. Počeo sam da fotografišem, ali prve fotografije su zabeležile „pokvarenu“ sliku refleksije u vodi. Sledeći put kada sam bio u Veneciji, došao sam isključivo da bih fotografisao, i shvatio sam da ako želim da napravim „idealnu“ sliku, koju je priroda spontano stvorila, moram da „škljocnem“ delić sekunde pre nego što ona završi svoju šaru po vodi“, rekao je autor Lazar Marković.

Ovu interesantnu izložbu, kratkim nastupom, upotpunio je saksofonista Voislav Savkov.

DSC_3667

DSC_3703

Autor: Life Content

klapa-Cambi-652_430349S1

Klapa “Cambi” iz Splita, dobitnica najvećeg broja nagrada u istoriji svih klapa i najpopularniji sastav ovog tipa u Hrvatskoj, nastupiće u četvrtak, 6. novembra u Sinagogi. Koncert će početi u 20:30 časova.

Klapa “Cambi” osnovana je 1986. godine u Kaštel Kamberovcu, a od 2007. njeno sedište je u Splitu. Ime ansambla potiče od splitske plemićke porodice Cambi, koja je imala svoje posede na području čitave Dalmacije. Od osnivanja, „Cambi” započinje svoj trijumfalni pohod na hrvatsku muzičku scenu.

Pored velikog broja uspešnih nastupa, klapa niže pobede na festivalima dalmatinskih klapa u Omišu, „Dalmatinskoj pismi” u Kaštelima (čiji je i osnivač), kao i na Međunarodnom takmičenju horova u Veroni. Istovremeno započinje saradnju sa Zlatanom Stipišićem Džibonijem, koja se danas smatra značajnom prekretnicom u klapskom svetu, u smislu popularizacije klapske muzike među mladima, koji počinju ne samo da je slušaju, već i izvode.

Klapa „Cambi” je dobitnica najprestižnijeg muzičkog priznanja u Hrvatskoj – nagrade “Porin”. Novi milenijum ovom ansamblu donosi i novog pevačkog lidera – fantastičnog tenora Vladimira Garića, kao i brojne nastupe u Hrvatskoj i šire, i gostovanja u vodećim medijskim kućama, ali i značajna priznanja. Od novijih dostignuća klape, tu su pobede na festivalima Zabavne glazbe u Splitu 2011. godine (s pesmom Ultima Partenca), kao i u Opuzenu iste godine (s pesmom Povij me), potom gran pri na istoimenom festivalu 2014, nagrada publike i žirija na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku 2012. i 2014. i već pomenuti „Porin“ u kategoriji za najbolji album zabavne muzike – za izdanje Zar više nema nas (2012).

Posebnu pažnju zaslužuje album Piva klapa Kornelija na kojem se nalaze najpoznatije kompozicije Kornelija Bate Kovača. Sve pesme na njemu izvedene su a capella. O saradnji između Klape „Cambi” i Kovača snimljen je i dokumentarni film koji je na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Starigrad Paklenici osvojio prvu nagradu publike.
Klapa „Cambi” redovno gostuje širom sveta, a u Srbiji je aprila 2013. godine održala sjajan koncert u beogradskom Domu sindikata.

Koncert se realizuje u saradnji sa producentskom kućom GMR iz Beograda.

Ulaznice po ceni od 1.200 dinara mogu se kupiti u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2; tel.021 452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta u holu Sinagoge.
On Line rezevacije i kupovina ulaznica na: www.muzickaomladina.org

Autor: Life Content
Foto: Promo

pasteupfest

Neformalna umetnička grupa ZiD, u saradnji sa NVO MillenniuM i Kragujevačkim festivalom antiratnog i angažovanog filma (KRAF) organizuje prvi PasteUpFest – Festival ulične umetnosti.

Danas i sutra, na Galeriji Doma omladine, održavaju se radionice street art-a na temu „Živeti kao sav (normalan) svet“. U okviru teme, posetioci će se baviti ulogom street art-a u aktivizmu mladih, odnosno, ulogom aktivizma u uličnoj umetnosti.

Radionice će voditi Miron Milić istaknuti zagrebački muralista, INK – odavno poznat kragujevačkoj i široj publici po tehnici stencil-a (šablona); KIVU & MIXI – beogradsko-kraljevački duo od kog posetioci mogu dobiti sve informacije o slanju i razmeni ulične umetnosti i o međusobnoj saradnji umetnika.

Učesnici će dobiti priliku da se upoznaju sa tehnikama street art-a, načinima da realizuju svoje ideje i da čuju i razmene mišljenja i iskustva sa nekim od najboljih mladih umetnika sa ovih prostora.

Festival će biti završen „izložbom“ nastalih i ranije pristiglih radova na ulicama Kragujevca.

Autor: Mario Badjuk, Life Content

Foto: Promo

TOP