Kina je stvorila SUPER PIRINAČ koji bi mogao da nahrani 200 miliona ljudi i MNOGO JE ZDRAVIJI

Share Button

Sa porastom broja stanovnika na planeti, problem hrane postaje sve veći s obzirom da ima sve više gladnih i da će se njihov broj povećavati s godinama.

Kako se ovo ne bi desilo, naučnici danonoćno rade na pronalasku rešenja pa su tako kineski naučnici uspeli da proizvedu jednistven plod pirinča koji raste u slanoj vodi.

Ova sorta pirinča mogla bi da nahrani oko 200 miliona ljudi. Studija je sprovedena u Centru za razvoj istraživanja u Čingdaou gde se proizvodi pirinač otporan na slano i alkalno okruženje. Tamo se u hladnoj vodi uzgaja 6,5 do 9,3 tone hrane. Rezultati su mnogo bolji nego što su se naučnici nadali jer su oni očekivali 4,5 tona roda po hektaru. Pirinač koji je nazvan Juan Mi uzgojen je uz upotrebu slane morske vode iz Žutog mora,  piše list South China Morning Post. Treba naglasiti da Kinu pokriva milion kvadratnih kilometara nenaseljene zemlje na kojoj su nivo saliniteta i kiselosti tla vrlo visoki, a na tom tlu bi moglo da se proizvede oko 50 miliona tona pirinča.

Foto-ilustracija: Wikipedia/David Monniaux

Više od 50 procenata svetske populacije i 60 procenata Kineza jede pirinač, a po podacima UN-a prošle godine je gladovalo 815 miliona ljudio što je 38 miliona više nego 2015.

Oni koji su probali novu vrstu pirinča kažu da je veoma ukusan, a njegova prednost ogleda se u većoj količini kalcijuma i ostalih nutritijenataSo u njegovom sastavu mogla bi da otera patogene bakterije, a pošto se gaji u vodi potrebno je manje pesticida da se on zaštiti od štetočina. Mana mu je cena koja je osam šuta viša od uobičajene cene pirinča koji se prodaje u pakovanjima od jednog, pet i deset kilograma. “Ocem” ovog pirinča smatra se Juan Longping.

Telegraf.rs

Share Button

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *