Ne dajte deci mobilne telefone pre 5. godine, posledice su OPASNE!

Share Button

Stručnjaci upozoravaju!

Prekomerna upotreba “pametnih telefona”, tableta i kompjutera posebno kod dece mlađe od pet godina izuzetno nepovoljno utiče na njihov razvoj i izaziva čak autizam, upozoravaju lekari.

Roditelji se sve češće uspaničeno obraćaju lekarima kada vide kako njihova deca reaguju na glasove i lica iz svoje okoline. Posebno je opasno da se deca već od prve godine navikavaju na ovakve stvari.

Pedijatar Saša Milićević kaže da je sve veći broj dece u poslednje vreme sa ovim problemom.

 Već godinama unazad kod mene dolazi sve veći broj roditelja sa malom decom koji zbog njihovog asocijalnog ponašanja sumnjaju na autizam. Odmah ih pitam da li daju detetu telefon, tablet ili video igrice i u 90 odsto slučajeva odgovor je potvrdan. Prečesto korišćenje tableta i telefona, naročito kod dece pre pete godine, izaziva kod njih pasivnost i asocijalnost, pa roditelji odmah posumnjaju na autizam. U većem procentu, srećom, ne radi se o autizmu već deca jednostavno nemaju potrebu za komunikacijom. Kad im se smanji mogućnost korišćenja “pametnih telefona” i kad se više druže sa vršnjacima i igraju prave, društvene igre, deca se polako vrate u realan svet – kaže Milićević.

Informer/Foto:pixabay.com

Share Button

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *